Szybkie i proste kotlety z brokuła.
Można jeść jako dodatek do ziemniaczków i sałatki albo z sosem
np. pomidorowym lub grzybowym, czy też jako burger do bułeczki.
Takie mielone ale z warzyw. Można zrobić w wersji wegańskiej bezglutenowej lub wegetariańskiej z bułka tartą.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 2 jajka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- olej do smażenia
Brokuła dzielimy na części i
gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i rozdrabniamy tłuczkiem do
ziemniaków lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną drobno
cebule i zostawiamy do ostygnięcia. Do masy dodajemy przyprawy. W
wersji wegańskiej dodajemy siemię lniane i mąkę kukurydzianą.
Wyrabiamy masę , formujemy kotlety , obtaczamy w mące kukurydzianej
, smażymy na gorącym oleju z obu stron. W wersji wegetariańskiej
dodajemy jajko i mąkę kukurydzianą , obtaczamy w bułce tartej i
też smażymy. Obie wersje są smaczne. Ta wegańska bardziej pasuje
do sosu a wegetariańska jest bardziej chrupka więc polecam do
ziemniaczków lub bułeczki.