Strony

niedziela, 22 września 2019

Kotlety z brokuła na dwa sposoby.


Szybkie i proste kotlety z brokuła. Można jeść jako dodatek do ziemniaczków i sałatki albo z sosem np. pomidorowym lub grzybowym, czy też jako burger do bułeczki. Takie mielone ale z warzyw. Można zrobić w wersji wegańskiej bezglutenowej lub wegetariańskiej z bułka tartą.  







Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 2 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • olej do smażenia
Brokuła dzielimy na części i gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną drobno cebule i zostawiamy do ostygnięcia. Do masy dodajemy przyprawy. W wersji wegańskiej dodajemy siemię lniane i mąkę kukurydzianą. Wyrabiamy masę , formujemy kotlety , obtaczamy w mące kukurydzianej , smażymy na gorącym oleju z obu stron. W wersji wegetariańskiej dodajemy jajko i mąkę kukurydzianą , obtaczamy w bułce tartej i też smażymy. Obie wersje są smaczne. Ta wegańska bardziej pasuje do sosu a wegetariańska jest bardziej chrupka więc polecam do ziemniaczków lub bułeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu