Marski , rybny smak a przy tym bogactwo
minerałów i witamin można uzyskać dodając do dania glony wakame.
Kupiłam kiedyś wielki worek suszonych wodorostów i korzystam z
nich dodając do sałatek, past, sosów itp. Kto jeszcze się nie
rozsmakował w tej morskiej sałacie to polecam spróbować. Dziś
makaron żytni z warzywami i nutą marinare.
Do przygotowania porcji
dla 2 osób potrzebujemy.
- 100 gram makaronu żytniego pełnoziarnistego np. świderki ( lub inny razowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka suszonych glonów wakame
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 kostki wędzonego tofu
- sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona, pieprz cayenne
Zagotować w garnku 2 litry wody z
dodatkiem soli, wsypać makaron i gotować aż będzie al'dente. Gdy
makaron się gotuje na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną
w piórka cebulę, następnie posiekany czosnek i pokrojoną w
półplasterki cukinię. Podsmażamy warzywa, dodajemy przyprawy, a
na koniec zalewamy sosem sojowym i dosypujemy utarty ser tofu.
Wszystko razem mieszamy i smażymy kilka minut. Odcedzamy makaron i
mieszamy z suszonymi glonami. Pozostawiamy na 2-3 minuty by glony
napęczniały i wchłonęły wilgoć z makaronu. Dodajemy zawartość
patelni, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed
podaniem można posypać świeżymi ziołami np. posiekana pietruszka
lub kolendrą. Przygotowanie tego dania trwa około 20 minut.