Strony

wtorek, 27 sierpnia 2019

Błyskawiczny makaron żytni z warzywami, wędzonym tofu i nutą marinare



Marski , rybny smak a przy tym bogactwo minerałów i witamin można uzyskać dodając do dania glony wakame. Kupiłam kiedyś wielki worek suszonych wodorostów i korzystam z nich dodając do sałatek, past, sosów itp. Kto jeszcze się nie rozsmakował w tej morskiej sałacie to polecam spróbować. Dziś makaron żytni z warzywami i nutą marinare. 






Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy.
  • 100 gram makaronu żytniego pełnoziarnistego np. świderki ( lub inny razowy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka suszonych glonów wakame
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona, pieprz cayenne
Zagotować w garnku 2 litry wody z dodatkiem soli, wsypać makaron i gotować aż będzie al'dente. Gdy makaron się gotuje na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, następnie posiekany czosnek i pokrojoną w półplasterki cukinię. Podsmażamy warzywa, dodajemy przyprawy, a na koniec zalewamy sosem sojowym i dosypujemy utarty ser tofu. Wszystko razem mieszamy i smażymy kilka minut. Odcedzamy makaron i mieszamy z suszonymi glonami. Pozostawiamy na 2-3 minuty by glony napęczniały i wchłonęły wilgoć z makaronu. Dodajemy zawartość patelni, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami np. posiekana pietruszka lub kolendrą. Przygotowanie tego dania trwa około 20 minut.

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu