Szybkie danie to bardzo pożądana umiejętność w dzisiejszym zabieganym świecie. A jeszcze jak jest tanie i smaczne to już 😋 Dziś przepis szybki, tani, smaczny i prosty w wykonaniu.
Potrzebujemy:
- 100 gram makaronu z zielonego groszku ( takie makarony są już powszechnie dostępne w każdej sieciówce i nie tylko)
- 4 pieczarki
- 1 papryczka peperoni
- 1 cebula szalotka
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cukinii
- 6 kotletów sojowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk, majeranek, pietruszka, liść laurowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka wegety lub innej przyprawy
- oliwa 50 ml
Kotlety sojowe zalewamy woda i dodajemy wegete. Gotujemy kilka minut aż zmiękną. Przecedzamy na sitku. nie wylewamy płynu z gotowania. Zamiast wody z przyprawą można użyć bulionu jeśli akurat mamy.
Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę , paski, krążki w/g uznania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy po kolei warzywa ( cebulkę, czosnek, papryki i cukinie, oraz pieczarki) Dodajemy osączone i pokrojone w paski kotlety. Wszystko razem smażymy mieszając. Dodajemy przyprawy, sos sojowy. Podlewamy bulionem z gotowania kotletów ( ok 200 ml) Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, chwilę dusimy i gotowe.
Podajemy z makaronem. Danie można posypać prażonymi pestkami lub utartym twardym serem albo posiekanymi orzechami.