Strony

piątek, 1 czerwca 2018

Kulki gryczano-sojowe z grzybami shitake i warzywami.

Umówiłam się ze znajomymi na grilla. Oni robią składkę na kiełbaskę a ja sobie przygotowałam kulki z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem warzyw, grzybów shitake i sojowych kotletów. W planie jeszcze grillowane warzywa typu cukinia, papryka, kapelusze pieczarek , krążki cebuli. Na koniec dorzucamy kulki by się podgrzały i zawijamy wszystko w podgrzana na ogniu tortillę. Takie kulki smakują też np. z surówka z kiszonej kapusty lub sosem pomidorowym czy np. grzybowym. Można przygotować wcześniej i przechować w lodówce (2-3 dni)lub zamrozić. 


Składniki :
  • 5 suszonych grzybów shitake ( opcjonalnie inne suszone)
  • 5 kotletów sojowych
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 filiżanka suszonej włoszczyzny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cząber, suszony czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrąb
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
Przygotowanie:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. W wodzie po grzybach ugotować kotlety sojowe, wyjąć i osaczyć. W tej samej wodzie ugotować kaszę i warzywa. Grzyby, kotlety i połowę kaszy z warzywami zmiksować dodać pozostałą kaszę, przyprawy, siemię i otręby. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Formować kulki , obtoczyć w mące i smażyć  na gorącym oleju. Osaczyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem lub surówką.


środa, 30 maja 2018

Placki z młodej kapusty i ziemniaków.



 Młoda kapusta jest bardzo delikatna, smaczna na surowo ale także ugotowana tradycyjnie z koperkiem lub pomidorami, jako kapuśniaczek lub bigos. Ja wymyśliłam sobie żeby zrobić placki. Z podanego przepisu można placki usmażyć na patelni lub w piekarniku. Wersja z patelni jest bardziej chrupiąca a ta z piekarnika bardziej dietetyczna. Wybór należy do was. Obie wersje są smaczne.






Składniki :
  • 1 główka młodej kapusty ( 500-600 gram)
  • 1 cebula
  • 3-4 małe ziemniaczki (ok 300 gram)
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego lub łuski babki płasznika
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej (albo innej)
  • 4-5 łyżek płatków orkiszowych lub np. owsianych, jaglanych itp
  • sól, pieprz, kminek, czarnuszka, cząber, pieprz cayenne
  • olej do smażenia


Przygotowanie :
Kapustę , ziemniaki i cebulę rozdrobnić w malakserze lub rozdrabniaczu na bardzo drobno. Można też posiekać kapustę i cebulę, ziemniaki zetrzeć i wszystko jeszcze dodatkowo zblędować Dodać mąkę, płatki, siemię oraz utarte w moździerzu przyprawy. Wszystko bardzo dobrze wyrobić w misce na jednolitą mase. Smazyć porcje ciasta na oleju jak placki lub uformowac w dłoniach płaskie ala burgery i upiec w piekarniku 180 ' /30 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu olejem przy pomocy pędzelka. W połowie czasu pieczenia odwrócić. Podawać z sosem np. Czosnkowym lub salsa pomidorową. Albo wykożystac tak jak placki ziemniaczane jako dodatek do sosów lub gulaszu (wegańskiego oczywiście :) )

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu