Składniki :
- 5 suszonych grzybów shitake ( opcjonalnie inne suszone)
- 5 kotletów sojowych
- 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 filiżanka suszonej włoszczyzny
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, kminek, cząber, suszony czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki otrąb
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Grzyby namoczyć i ugotować do
miękkości. W wodzie po grzybach ugotować kotlety sojowe, wyjąć i
osaczyć. W tej samej wodzie ugotować kaszę i warzywa. Grzyby,
kotlety i połowę kaszy z warzywami zmiksować dodać pozostałą
kaszę, przyprawy, siemię i otręby. Cebulę i czosnek drobno
posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Formować kulki ,
obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Osaczyć na ręczniku
papierowym. Podawać z sosem lub surówką.