Młoda kapusta jest bardzo delikatna,
smaczna na surowo ale także ugotowana tradycyjnie z koperkiem lub
pomidorami, jako kapuśniaczek lub bigos. Ja wymyśliłam sobie żeby
zrobić placki. Z podanego przepisu można placki usmażyć na
patelni lub w piekarniku. Wersja z patelni jest bardziej chrupiąca a
ta z piekarnika bardziej dietetyczna. Wybór należy do was. Obie
wersje są smaczne.
Składniki :
- 1 główka młodej kapusty ( 500-600 gram)
- 1 cebula
- 3-4 małe ziemniaczki (ok 300 gram)
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego lub łuski babki płasznika
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej (albo innej)
- 4-5 łyżek płatków orkiszowych lub np. owsianych, jaglanych itp
- sól, pieprz, kminek, czarnuszka, cząber, pieprz cayenne
- olej do smażenia
Kapustę , ziemniaki i cebulę
rozdrobnić w malakserze lub rozdrabniaczu na bardzo drobno. Można
też posiekać kapustę i cebulę, ziemniaki zetrzeć i wszystko
jeszcze dodatkowo zblędować Dodać mąkę, płatki, siemię oraz
utarte w moździerzu przyprawy. Wszystko bardzo dobrze wyrobić w
misce na jednolitą mase. Smazyć porcje ciasta na oleju jak placki
lub uformowac w dłoniach płaskie ala burgery i upiec w piekarniku
180 ' /30 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować z wierzchu olejem przy pomocy pędzelka. W połowie czasu
pieczenia odwrócić. Podawać z sosem np. Czosnkowym lub salsa
pomidorową. Albo wykożystac tak jak placki ziemniaczane jako
dodatek do sosów lub gulaszu (wegańskiego oczywiście :) )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz