Te burgery świetnie się sprawdziły na wyjeździe w góry. Pyszne do bułki z Ajwarem i liśćmi szpinaku, ale też na ciepło z sosem pomidorowym.
Do wykonania burgerów potrzebujemy:
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 6 łyżek kaszy gryczanej palonej
- 4 łyżki suszonej włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka płatków drożdżowych ( opcjonalnie)
- 2-3 łyzki oleju
- sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czarnuszka , ziele angielskie, liść laurowy, kminek , suszone zioła ( lubczyk, czosnek niedźwiedzi)
- mąka ryżowa do obtoczenia
Soczewice zamoczyć na noc, opłukać
przełożyć do garnka, zalać wodą tak by była przykryta . Dodać
włoszczyznę, sól, liść laurowy, ziele angielskie i kminek.
Gotować pod przykryciem aż ziarna zmiękną. Do soczewicy dodać
kaszę gryczaną, pogotować ok 10 minut i pozostawić by wchłonęła
pozostały płyn. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na patelni na
łyżce oleju, dodać do warzyw. Soczewice z kaszą i warzywami
ostudzić, dodać siemię lniane, pozostałe przyprawy i bardzo
dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy robota ( hakiem do
wyrabiania ciasta). Formować burgery, obtaczać w mące i ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem,
piec w piekarniku 180' około 30 minut. W połowie czasu pieczenia odwrócić. Można tez usmażyć na patelni ale wtedy do masy
dodać 2-3 łyżki mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz