Wymyśliłam sobie takie na zielono burgery. Dla mnie idealne do spakowania w bułę i do plecaka na górskie wycieczki.
Potrzebujemy:
- 1 cukinia (ok 350 gram)
- dwie garście liści szpinaku świeżego
- dwie garście pokrojonego pora razem z zieloną częścią.
- 2 łyżki suszonych glonów wakame
- sól, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, tymianek, czosnek mielony( po płaskiej łyżeczce) szczypta chili lub pieprzu cayenne
- 2 łyżki otrębów i 2 łyżki płatków ( u mnie orkiszowe ale mogą być owsiane lub inne)
- 1 czubata łyżka mielonego lnu
- 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy ( może być sojowa lub ryżowa)
- sezam do obtoczenia lub mąka, otręby itp.
- olej do smażenia
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach,
pora drobno pokroić, liście szpinaku posiekać. Glony zmielić w
młynku lub utrzeć w moździerzu. Do warzyw i glonów dodać
pozostałe składniki i przyprawy. Wyrabiać w misce najlepiej ręką
do uzyskania zwartej klejącej masy na burgery.Warzywa puszczą sok i wszystko się ładnie połączy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz