Strony

sobota, 26 września 2020

Keto- białkowe bułki ziarniste.

 

Udało mi się stworzyć bułki keto. Nie jest to oczywiście mój w 100 % autorski przepis bo posiłkowałam się filmikami z Internetu gdzie szukałam inspiracji. Z kilku przepisów zaczerpnęłam to co mi pasowało i zrobiłam po swojemu. Bułeczki są pyszne a najważniejsze to, że bez mąki. Do wykonania tych bułek potrzebujemy :   

  • 4 jajka
  • po 1 łyżce : łuski babki płasznik i drożdży nieaktywnych 
  • po 2 łyżki : mąki kokosowej i mąki lnianej ( lub mielonego siemienia lnianego) 
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 
  • 150 gram jogurtu naturalnego lub serka białego. Jeśli używamy jogurtu to dodajemy 2 miarki białka o smaku neutralnym. 
  •  sól do smaku.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy najlepiej mikserem. Do gotowego ciasta dodajemy po 2 łyżki nasion słonecznika, pestek dyni i Chia. Można dodać sezam lub posiekane orzechy lub całe siemię lniane. Mamy możliwość zmieniać ziarna i w ten sposób tworzyć urozmaicone bułeczki. Zamiast mąki kokosowej można użyć konopnej lub migdałowej.

Z gotowej masy formujemy nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy bułeczki. Łyżkę i ręce moczymy w wodzie lub oliwie żeby ciasto się nie kleiło. Każdą bułeczkę smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na 180' na około 30 minut.  Z takiej porcji powstaje ok 9 bułek.

Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułki  na podstawie Fitatu : Białko - 9,91 Tłuszcz  8,3 Węglowodany - 3,87 Błonnik 3,32 jeśli zamienimy mąki i zamiast jogurtu i białka damy np. serek pełnotłusty to wartości oczywiście się zmienią.



Domowa Piekarnia

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu