Strony

czwartek, 28 listopada 2019

Jesienne menu czyli : zupa z bobu, sałatka makaronowa i pudding czekoladowy.



Ciepły kocyk, telewizor i małe co nieco to chyba typowy listopadowy dzień. Kiedy z oknem szaro i smutno chciało by się coś dobrego zjeść. Ciepła zupka z bobu , do tego sałatka makaronowa i na deser pudding z avocado, banana i orzechów nerkowca. To moja propozycja na jesienny dzień. 

Zupa krem z bobu 

Składniki :
  • 1 szklanka suchych ziaren bobu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 papryczka pepperoni
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zielenina: pietruszka, koperek, seler naciowy środkowe łodygi
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra ziarno, kminek, jałowiec
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • oliwa
Ziarna bobu namoczyć najlepiej na noc, rano przepłukać na sicie. Warzywa obrać, pokroić. Na oliwie podsmażyć warzywa w kolejności : cebula, czosnek, seler, marchew, pietruszka, papryczka bez nasion. Dodać przyprawy i wsypać bób. Zalać ok 2 l gorącej wody lub jeśli mamy to bulionu warzywnego, gotować aż bob będzie miękki ( ok 1 godziny). Usunąć z zupy ziarna ziela, jałowca i liście laurowe. Zupę zmiksować, dodać sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną drobno zieleniną i łodygami selera naciowego lub z grzankami.  

Sałatka makaronowa z musztardowym słodko-kwaśnym sosem. 

Składniki:
  • 1 opakowanie mix sałat z roszponką
  • 1 puszka fasoli białej ( bobu albo ciecierzycy)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 filiżanka oliwek czarnych
  • kawałek pokrojonego pora lub cebuli dymki
  • 100 gram grubego makaronu ( ugotować al'dente)
  • Do sosu potrzebujemy po 1 łyżce: słodkiej musztardy, octu jabłkowego, sosu sojowego, wody, oliwy z oliwek, sosu terijaki, do                                              tego pieprz, zioła prowansalskie.
Składniki wymieszać w misce, polać sosem i gotowe.  

Pudding czekoladowy z avocado, orzechów nerkowca i banana. 

Składniki:
  • 1 avocado dojrzałe
  • 1 banan dojrzały
  • sok z 1 cytryny
  • garść namoczonych orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu