Pieczenie cist to nie jest raczej moja bajka. Torty i masy to też nie dla mnie. Ale na świątecznym stole nie może przecież zabraknąć słodkości. Zadbałam o to by oprócz dobrego, słodkiego smaku, który wszyscy kochamy mój torcik miał także mnóstwo cennych wartości odżywczych, był niskokaloryczny i zdrowy. I najważniejsze nie potrzebny jest piekarnik, wystarczy blender i lodówka.
1.Spód ciasta:
- 1/2 filiżanki migdałów
- 1/2 filiżanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli lub 3 łyżki masła orzechowego.
- 1/2 filiżanki pestek dyni
- 1/2 filiżanki pestek słonecznika
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 200 ml suszonych daktyli
- 1 banan
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 4-5 łyżek otrębów owsianych lub płatki jaglane w wersji bezglutenowej
- papier ryżowy lub do pieczenia.
Migdały , orzechy i pestki mielimy w
młynku lub rozdrabniaczu na mąkę. Namoczone daktyle i banana
miksujemy na gładką masę. Dodajemy razem z olejem kokosowym do
zmielonych orzeszków i pestek i wyrabiamy w mikserze, dosypujemy
stopniowo płatki lub otręby tak by powstała dosyć gęsta kleista
masa. Na dno tortownicy wykładamy papier ryżowy bez zamaczania a
następnie masę rozprowadzając zwilżoną wodą szpatułką (lub
ręka). Wstawiamy do lodówki.
2.Warstwa jabłkowa:
- 6 jabłek ( ja użyłam Champion) utartych na grubych oczkach.
- 1/2 filiżanki rodzynek
- 1/2 filiżanki żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny ( ja użyłam 1 płaskiej łyżeczki Wit C w proszku)
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru jeśli ktoś woli
- 2 łyżki zmielonych nasion chia
Do utartych jabłek dodajemy pozostałe
składniki mieszamy i wykładamy na schłodzony spód ciasta i
ponownie dajemy do lodówki.
3.Warstwa czekoladowa:
- 2 dojrzałe Awokado
- 2 łyżki kakao
- 2-3 płaski łyżki oleju kokosowego roztopionego
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
- 3 łyżki syropu klonowego lub innego
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń