Powiedz " paprykarz" a
usłyszysz "szczeciński" czyli tradycyjne połączenie
ryżu, ryby i warzyw w pikantnym pomidorowym sosie. Co ciekawe na
pytanie " co to jest paprykarz" Wikipedia odpowiada, że :
Paprykarz to tradycyjna potrawa węgierska z mięsa, papryki,
niekiedy z dodatkiem śmietany podobna do gulaszui często z nim
mylona. Mój paprykarz to połączenie tofu, kaszy jaglanej i warzyw.
Podawałam już kiedyś przepis na paprykarz, ta wersja jest trochę
inna. Można go zjeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno
do chlebka.
Potrzebujemy :
- 1 dużą cebulę
- 2 średnie marchewki*
- 1/2 małego selera*
- 1 dużą pietruszkę*
- kawałek dyni *
- kawałek pora*
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki do smażenia tofu
- kostka tofu naturalnego
- 1 łyzka skrobi z manioku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk, 3-4 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki chili, szczypta kuminu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, ziele angielskie, liść laurowy 1 płaska łyżeczka wegety.
*U mnie po starciu było średnio po
filiżance każdego z warzyw.
Kaszę jaglana gotujemy al'dente
Cebulę i pora kroimu na cienkie
piórka, czosnek siekamy, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o
grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej. Smażymy kolejno dodając
cebulę, czosnek, pora, starte warzywa, sól, ziele angielskie, liść
laurowy, słodką paprykę i chili. Pdlewamy 1/2 szklanki wody ( w
razie potrzeby można więcej). Dusimy do miękkości. Tofu kroimy w
drobną kostkę (0,5 – 1 cm). Wrzycamy do głębokiej miski
dodajemy skrobia , i wegete. Potrząsając obtaczamy kostki tofu a
następnie smażymy na oleju. Kostki trochę się moga posklejac ale
w warzwach się rozdzielą. Jeśli nie chcecie używac wegety można
samemu przygotowac mieszankę przypraw albo tylko posolić.
Przekładamy tofu oraz ugotowana kaszę do warzyw, dodajemy
koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi
przyprawami ( kumin, kolendra, sól, lubczyk i majeranek). Mieszamy i
razem gotujemy jeszcze ok 5 mnin stale mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz