Strony

czwartek, 24 czerwca 2021

Grillowany bakłażan z tofu i pieczarkami.

Na przekąskę w upalne dni, na zimno i na ciepło. Można zrobić na tradycyjnym grillu ale też na patelni w domu. Moja wersja domowa. Oczywiście w bakłażana można zawinąć nie tylko tofu. Może być to pasta z serka, grillowany ser, papryka czy każde inne warzywo. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do wykonania tego dania ja potrzebowałam : 




  • 1 Bakłażan
  • 2 duże pieczarki
  • 1 kostka tofu ( u mnie Lunter Tofu na grill Sweet Chilli)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sol i pieprz 
  • 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
  • wędzona słodka papryka 1/2 łyżeczki
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1-2 łyżki czatnej ( u mnie z kwiatów mniszka lekarskiego i cytryny) 
  1. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry ( ok 3 mm) lekko posolić i ułożyć na papierowym ręczniku. Pozostawić na kilka minut a następnie osuszyć. 

  2. Z oliwy, sosu sojowego, tymianku i papryki zrobić marynatę. Osuszone plastry bakłażana posmarować pędzelkiem z obu stron i opiec na patelni grillowej.
  3. Tofu pokroić w cienkie plastry, posmarować resztą marynaty i również opiec. 
  4. Pieczarki także kroimy i osmażamy z dodatkiem soli i oliwy. 
  5. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. 
  6. Ostudzone plastry bakłażana smarujemy cieniutko czatnejem. Na szerszy koniec nakładamy porcję tofu, pieczarkę i plasterki rzodkiewki. Zwijamy w roladkę i gotowe. 
  7. Całość można lekko skropić sokiem z cytryny. 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu