- 1 Bakłażan
- 2 duże pieczarki
- 1 kostka tofu ( u mnie Lunter Tofu na grill Sweet Chilli)
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sol i pieprz
- 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
- wędzona słodka papryka 1/2 łyżeczki
- 2-3 rzodkiewki
- 1-2 łyżki czatnej ( u mnie z kwiatów mniszka lekarskiego i cytryny)
- Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry ( ok 3 mm) lekko posolić i ułożyć na papierowym ręczniku. Pozostawić na kilka minut a następnie osuszyć.
- Z oliwy, sosu sojowego, tymianku i papryki zrobić marynatę. Osuszone plastry bakłażana posmarować pędzelkiem z obu stron i opiec na patelni grillowej.
- Tofu pokroić w cienkie plastry, posmarować resztą marynaty i również opiec.
- Pieczarki także kroimy i osmażamy z dodatkiem soli i oliwy.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Ostudzone plastry bakłażana smarujemy cieniutko czatnejem. Na szerszy koniec nakładamy porcję tofu, pieczarkę i plasterki rzodkiewki. Zwijamy w roladkę i gotowe.
- Całość można lekko skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz