Bez mąki, bez cukru i bez glutenu to czy tam jeszcze coś jest. Ano jest masa pysznych, zdrowych i odżywczych składników.
Do wykonania tych pysznych keto-gofrów będziemy potrzebowali.
Jajka, mąki, białko , proszek do pieczenia, olej kokosowy i sól dodać do naczynia i zmiksować na gładką jednolitą masę. Masa ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut bo mąka kokosowa bardzo pęcznieje. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę wody i wymieszać. Rozgrzać gofrowanicę i upiec gofry. Ja dawałam po łyżce ciasta i wyszło mi 6 sztuk.
- 2 jajka
- 1 łyżkę mąki migdałowej
- 1 łyżkę maki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę oleju kokosowego
- 1/2 łyżki białka konopnego ( opcjonalnie)
- szczyptę soli
- kubek śmietany 36 % ( Piątnica jest bez karagenu)
- owoce jagodowe świeże lub mrożone ok szklanki.
W wysokim naczyniu ubić śmietanę ( można dodać trochę erytrytolu ja dałam dosłownie 1/4 łyżeczki). Na ostudzone gofry nałożyć porcję śmietany i owoców. Można ozdobić liściem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz