Czasami trzeba zrobić coś szybko i nie ma czasu rozprawiać nad tym czy coś jest z puszki, czy z mrożonki. Dziś właśnie był taki moment, że musiałam zrobić szybkie jedzonko.
Moja propozycja to:
Humus z czarnymi oliwkami
- 1 puszka ciecierzycy
- 10 czarnych oliwek
- łyżka tahini
- 3-4 łyżki oleju lnianego
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki aquafaby z ciecierzycy
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie zioła
Wszystkie składniki umieszczamy w
blenderze, miksujemy na gładka masę, doprawiamy do smaku i gotowe.
Smacznego.
Francuskie ciastko z owocami.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonych owoców (
u mnie borówki)
- 3-4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki maki z kasztanów(
może być skrobia z tapioki)
- papier do pieczenia
Do rondelka wsypać cukier i mrożone
owoce. Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż owoce
zmiękną i puszczą sok ( ok 30 minut). Przez sitko dodawać
stopniowo mąkę z kasztanów i zagęścić konfiturę. Ciasto
francuskie pokroić na prostokąty ( ok 10 sztuk). Wzdłuż boku nałożyć trochę przestudzonej owocowej masy, złożyć na pół, skleić boki. Górę ponacinać
ostrym nożem, posmarować wodą z cukrem. Ułożyć na kratce ( ruszcie) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku 180 stopni aż
ciasto będzie złote i chrupiące ( ok 25-30 minut) Układam ciasto nie na blaszce tylko na ruszcie bo wtedy się spody nie przypalają. Ale ja mam kijowy piekarnik więc wasz może da radę bez przypalania 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz