Obiad z pudełka czyli kasza jaglana z czarnymi oliwkami i odświeżająca sałatka.
W pracy możemy skorzystać ze stołówki
zakładowej, kiosku, sklepiku czy kateringu. Nie zawsze jednak
posiłki oferowane spełniają nasze oczekiwania, są często drogie
lub nieapetyczne albo po prostu tak jak w moim przypadku nie ma dań
wegańskich. Pracuję w systemie 12 godzinnych dyżurów dlatego do
pracy zabieram cała wyprawkę. Posiłki przygotowuję dzień
wcześniej. Fajnym rozwiązaniem jest słoikowa dieta lub pudełko z
przegródkami. Dziś propozycja smufi na drugie śniadanie lub podwieczorek i obiadu z pudełka na lancz. Fajne jest to, że
te posiłki możemy zjeść bez podgrzewania.
Kasza jaglana z oliwkami :
- 100 gram kaszy jaglanej
- kilka czarnych oliwek
- łyżka oleju lnianego
- sól
Kaszę opłukać i ugotować wg
przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Do gorącej kaszy dodać
olej lniany i oliwki wymieszać i przełożyć do jednej komory
pudełka na lancz.
Odświeżająca sałatka:
- kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty( lodowej, rzymskiej)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 ogórek gruntowy
- kawałek białej rzodkwi ( wielkości takiej jak ogórek)
- 8-10 małych pieczarek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kiełki np. lucerny
- 1 łyżka suszonych glonów wakame( opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Bananowo-gruszkowe smufi z orzechami i spiruliną.
- 1 banan
- 1 dojrzała gruszka u mnie konferencja
- łyżka spiruliny w proszku
- łyżka orzechów arachidowych
- 1/2 łyżeczki wit C w proszku lub sok z cytryny
- 1 szklanka mleka roślinne
Banana obrać, pokroić. Gruszkę pokroić ze skórką usunąć gniazda nasienne. Umieścić w kielichu blendera, dodać pozostałe składniki, wlać mleko i zmiksować na gładko. Ja mam taki przenośny bidon w którym miksuje a potem zakręcam nakrętka i zabieram gdzie chcę 😊😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz