Strony

środa, 14 lutego 2018

Posiłki do pracy czyli smufi bananowo- gruszkowe i obiad z pudełka kasza z odświeżająca sałatką

Obiad z pudełka czyli kasza jaglana z czarnymi oliwkami i odświeżająca sałatka.

W pracy możemy skorzystać ze stołówki zakładowej, kiosku, sklepiku czy kateringu. Nie zawsze jednak posiłki oferowane spełniają nasze oczekiwania, są często drogie lub nieapetyczne albo po prostu tak jak w moim przypadku nie ma dań wegańskich. Pracuję w systemie 12 godzinnych dyżurów dlatego do pracy zabieram cała wyprawkę. Posiłki przygotowuję dzień wcześniej. Fajnym rozwiązaniem jest słoikowa dieta lub pudełko z przegródkami. Dziś propozycja smufi na drugie śniadanie lub podwieczorek i obiadu z  pudełka na lancz. Fajne jest to, że te posiłki możemy zjeść bez podgrzewania.








Kasza jaglana z oliwkami :
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżka oleju lnianego
  • sól
Kaszę opłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Do gorącej kaszy dodać olej lniany i oliwki wymieszać i przełożyć do jednej komory pudełka na lancz.

Odświeżająca sałatka:
  • kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty( lodowej, rzymskiej)
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 ogórek gruntowy
  • kawałek białej rzodkwi ( wielkości takiej jak ogórek)
  • 8-10 małych pieczarek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kiełki np. lucerny
  • 1 łyżka suszonych glonów wakame( opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
Kapustę pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka. Ogórka, rzodkiew i cytrynę ze skórką w cieniutkie plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na oleju z dodatkiem soli na chrupko. Dodać do warzyw. Na tej samej patelni przyprażyć płatki migdałowe, dodać do sałatki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Jeśli mamy glony to namoczyć je w 2 łyżkach gorącej wody i gdy napęcznieją dodać wraz z wodą do sałatki. Można dodać kiełki i wymieszać. Przełożyć do drugiej komory pudełka na lancz.

Bananowo-gruszkowe smufi z orzechami i spiruliną.
  • 1 banan
  • 1 dojrzała gruszka u mnie konferencja
  • łyżka spiruliny w proszku
  • łyżka orzechów arachidowych
  • 1/2 łyżeczki wit C w proszku lub sok z cytryny
  • 1 szklanka mleka roślinne
Banana obrać, pokroić. Gruszkę pokroić ze skórką usunąć gniazda nasienne. Umieścić w kielichu blendera, dodać pozostałe składniki, wlać mleko i zmiksować na gładko. Ja mam taki przenośny bidon w którym miksuje a potem zakręcam nakrętka i zabieram gdzie chcę 😊😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu