Strony

czwartek, 8 lutego 2018

4 x Pomysł na obiad wegański, bezglutenowy czyli gołąbki, ruskie, burgery z sałatką i fasolowa.

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną niepalona, pieczarkami i warzywami.

  • Szklanka kaszy gryczanej niepalonej ugotowana al dente
  • 300 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • warzywa z rosołu( marchew, seler, pietruszka)
  • 1,5 litr wywaru ( rosołu)warzywnego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk
  • olej do smażenia
  • 1 główka kapusty włoskiej
Kapustę włoską zaparzyć w gorącej wodzie i pooddzielać liście. Nie gotować zbyt długo żeby liście się nie rozpadły.
Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju, dodać ugotowana kaszę i zmielone lub zmiksowane warzywa z rosołu, doprawić solą i pieprzem. Porcje farszu zawijać w liście kapusty jak w tradycyjnych gołąbkach. Opiec na gorącym oleju przez 2-3 minuty z obu stron i ułożyć ściśle w rondlu. Zalać gorącym wywarem warzywnym i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Wyjąć gołąbki z wywaru. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, lubczyk i doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.

Fasolowa z ziemniakami i suszonymi pomidorami.
  • 500 gram fasoli jaś (namoczyć na noc)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • olej 2-3 łyżki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 3liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, łyżka kminku, łyżeczka kolendry w ziarnach, 1/2 łyżeczki kulek pieprzu
  • sól, majeranek, lubczyk, tymianek do smaku.
Fasole namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Odlać wodę, fasole umieścić w szybkowarze( może być zwykły garnek)zalać świeżą woda, dodać przyprawy( liść, ziele, kminek, pieprz w ziarnach, kolendrę), włoszczyznę i gotować do miękkości( u mnie od 1-1,5 godziny). Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, suszone pomidory i wędzoną paprykę, razem chwilę smażyć. Zdjąć pokrywę z szybkowaru , dodać do fasoli pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować aż zmiękną. Dodać warzywa z patelni, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.    


Sałatka na zielono:
  • 1 cukinia starta na grubych oczkach
  • 10 cm białej części pora drobno pokrojonego
  • 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej drobno pokrojone
  • sos : sól, pieprz, 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki soku z kiszonej kapusty, 1/2 łyżeczki ksylitolu, lubczyk, majeranek, kminek mielony.
Burgery z brukwi:
  • 1/4 startej drobno brukwi
  • kawałek posiekanego pora lub 1 mała cebula drobno pokrojona
  • filiżanka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • 1 łyżka glonów wakame namoczonych i rozdrobnionych razem z woda w której się moczyły
  • płatki jaglane do obtoczenia
  • olej do smażenia.
Wszystkie składniki umieścić w misce. Glony namoczyć w niewielkiej ilości ( kilka łyżek) gorącej wody. Gdy napęcznieją zmiksować na papkę i dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę jak na mielone. Odstawić na 30 minut by płatki namiękły. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej płatków. Formować kotlety, obtańczyć w płatkach jaglanych. Przed włożeniem na patelnie spłaszczyć. Smażyć na oleju z obu stron.   


Ruskie pierogi:
Farsz:
  • kostka tofu naturalnego lub ( u mnie okara sojowa po przygotowaniu mleka)
  • 250-300 gram ugotowanych ziemniaków 
  • 1 cebula pokrojona drobno i podsmażona na oleju 
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny ( u mnie 1/2 łyżeczki wit C w proszku)
Ziemniaki i tofu zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać usmażoną cebulkę, zakwasić, doprawić sola i pieprzem.
Ciasto na pierogi przygotować w/g własnego przepisu lub tego:
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki maki ryżowej
  • 200-300 ml wody o temp. 65-70 stopni
Siemię i skrobia ziemniaczane wymieszać z 150 ml wody i pozostawić aby powstał kleik. Dodać mąkę ryżowa, wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałą wodę do momenty aż ciasto będzie odpowiednio gładkie. Formować z porcji ciasta cienkie placki, nakładać farsz i zlepiać brzegi. Ja moje robiłam dosyć duże i gotowałam na parze bo mąka ryżowa nie daje zbyt elastycznego ciasta. Podawałam z podsmażona cebulka i skwarkami z wędzonego tofu.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu