Strony

niedziela, 25 lutego 2018

Pomysł na kapustę zasmażaną z jagodami goi i żurawiną z tofu a,la pierś z kurczaka z papirusu.



Kapusta zasmażana z suszonymi owocami goi i żurawiny.
  • 1 kilogram kiszonej kapusty ( miałam własną z ziołami )
  • filiżanka suszonej goi i żurawiny 1:1
  • cebula dymka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • olej 2-3 łyżki
  • kminek, majeranek, pieprz, sól, papryka wędzona , lubczyk

Kapustę odsączyć z kwaśnicy, przełożyć do garnka i zalać wodą tak by była zakryta, gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekana w kostkę cebule, następnie czosnek. Dodać przyprawy i chwile smażyć, na koniec dodać pokrojone drobno pomidory. Kiedy odparuje nadmiar płynu dodać mąkę ryżową i chwilę smażyć stale mieszając. Do kapusty dodać suszone owoce i zawartość patelni, dobrze wymieszać i gotować razem kilka minut. Podawać do chleba posypaną cebula dymka lub z ziemniaczkami i np. tofu z papirusu a'la pierś z kurczaka. Ja wykorzystuje gotowe papirusy Winiary ale zamiast piersi z kurczaka wkładam plastry tofu. Jest naprawdę dobre i szybkie do zrobienia.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu