Kapusta zasmażana z suszonymi owocami
goi i żurawiny.
- 1 kilogram kiszonej kapusty ( miałam własną z ziołami )
- filiżanka suszonej goi i żurawiny 1:1
- cebula dymka
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 2 łyżki mąki ryżowej
- olej 2-3 łyżki
- kminek, majeranek, pieprz, sól,
papryka wędzona , lubczyk
Kapustę odsączyć z kwaśnicy, przełożyć do garnka i zalać wodą tak by była zakryta, gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekana w kostkę cebule, następnie czosnek. Dodać przyprawy i chwile smażyć, na koniec dodać pokrojone drobno pomidory. Kiedy odparuje nadmiar płynu dodać mąkę ryżową i chwilę smażyć stale mieszając. Do kapusty dodać suszone owoce i zawartość patelni, dobrze wymieszać i gotować razem kilka minut. Podawać do chleba posypaną cebula dymka lub z ziemniaczkami i np. tofu z papirusu a'la pierś z kurczaka. Ja wykorzystuje gotowe papirusy Winiary ale zamiast piersi z kurczaka wkładam plastry tofu. Jest naprawdę dobre i szybkie do zrobienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz