Słoikowa dieta przywędrowała do nas
z Ameryki. Myślę, że to akurat bardzo fajna i pozytywnie
„zakręcona” sprawa. Od czasu gdy jestem na diecie wegańskiej to
słoiczki i różne pojemniczki są nieodzowne by przetrwać w pracy
12-to godzinne dyżury. Prezentowany przepis może być śniadaniem ale
też słodkim dodatkiem do kawy zamiast kawałka ciasta.
Przygotowujemy go dzień wcześniej, wkładamy do lodówki, a rano
zabieramy do pracy, albo zjadamy w domu popijając poranną kawę.
Możemy sami dobrać dodatki według własnego gustu i smaku. Z
podanych proporcji wychodzą 2 porcje owsianki.
Do przygotowania owsianki potrzebowałam
:
- 2 jabłka
- 150 gram płatków owsianych górskich
- 2 mandarynki
- 1 łyżka syropu z granatu ( może być klonowy lub inny)
- łyżka soku z cytryny lub inny przeciwutleniacz ( ja używam Wit C w proszku)
- 100 gram suszonych owoców w dowolnych proporcjach ( u mnie rodzynki, żurawina , goja i śliwki)
- 1 łyżeczka białej herbaty ( może być zielona)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 słoiczki o pojemności ok 350 – 500 ml
Jabłka umyć, usunąć gniazda
nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórka, dodać
sok z cytryny, syrop, przyprawy i razem wymieszać. Zaparzyć
filiżankę ok 200 ml herbaty, przestudzić, przecedzić i zalać
suszone owoce, pozostawić na ok 10-15 minut aby wchłonęły płyn.
Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Na dno słoików wsypać
po 3-4 łyżki płatków, następnie dodać jabłka, kolejną warstwę
płatków i owoce razem z herbatą. Posypać po górze płatkami i
ozdobić ćwiartkami mandarynki. Wstawić na noc do lodówki. Zjeść
na śniadanie albo zabrać do pracy na lancz lub ku kawce 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz