Strony

sobota, 29 lutego 2020

Gołąbki z grzybami shimeji i orzechami włoskimi.


Tradycyjne polskie gołąbki to mięso, ryż, kapusta i sos pomidorowy. Ja już dawno znalazłam wersję bezmięsne wykorzystując do farszu grzyby i warzywa. Teraz jednak stanęłam przed nowym wyzwaniem. Zrobić farsz bez ryżu czy innej kaszy. Gołąbki maja być nisko węglowodanowe za to mieć tłuszcz i białko. Myślałam , myślałam i wymyśliłam. Zamiast ryżu by było chrupko zmielone orzechy włoskie do tego warzywa niskocukrowe i oczywiście grzyby i białkowy dodatek w postaci białka sojowego. Można też użyć innego białka roślinnego, które są już dostępne na rynku. 1 gołąbek zawiera ok 140 kcal w tym tłuszczu 8,7 białka 7,2 a węglowodanów 9,1 z tego cukrów 4,3 a błonnika 3,3. Dane są oczywiście orientacyjne, a węgle są z grupy warzyw zielonych więc tych najlepszych. Dane dotyczą gołąbka wraz z porcja sosu. 
Składniki na gołąbki :
  • główka kapusty włoskiej
  • 200 g brokuła
  • 200 g dyni prowansalskiej
  • 200 g cukinii
  • 150 g grzybów shimeji ( lub innych)
  • kawałek pora 30-40 g
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • filiżanka namoczonych orzechów włoskich
  • olej do smażenia 2-3 łyżki
  • 2 łyżki mąki lnianej lub mielonego lnu
  • 2 miarki białka roślinnego ( sojowe)
  • sól, pieprz, kminek, tymianek, lubczyk, czosnek granulowany, pietruszka
Kapustę włoską parzymy w gorącej wodzie tak by można było łatwo oddzielić liście. Mnie wyszło 16 gołąbków z podanych składników.
Pozostałe warzywa i grzyby kroimy drobno. Dynię i cukinie można zetrzeć na tarce, brokuła rozdrobniłam w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy po kolei cebulę , grzyby i warzywa. Dodajemy przyprawy. Jak farsz trochę przestygnie dodajemy mąkę lnianą i białko dobrze mieszamy. Nakładamy farsz na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy na brytfannie, przykrywamy pozostałymi liśćmi z kapusty i pieczemy w piekarniku ok 45 minut w temp. 160 stopni. Można skropić oliwą i odrobina wody by nie wyschły.
Składniki na sos:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kartonika mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kawałek pomidora suszonego
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 10 g masła
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pokrojonego suszonego pomidora. Chwilę smażyć a następnie dodać pomidory z puszki. Zagotować, dodać mleko kokosowe i przyprawić do smaku.

1 komentarz:

  1. ja dziś mam tradycyjne gołąbki, ale ta wersja mi się bardzo podoba!

    OdpowiedzUsuń

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu