Strony

wtorek, 7 kwietnia 2020

Kotlety z brokuła i kiełków mix


Recykling w kuchni ciąg dalszy. Zakupiona wyciskarka do oleju bardzo się sprawdza. Ja mam taką (moja wyciskarka do oleju) Dziś zrobiłam pyszny olej z mieszanki nasion i orzechów. W składzie były orzechy włoskie, arachidowe, laskowe i pestki dyni i trochę pestek moreli . Olej jest przepyszny. Wytłoki mogę użyć do smufi, lub zamiast płatków do mleka roślinnego. Znalazłam im też inne zastosowanie i dodałam zamiast bułki tartej do kotletów z brokuła i kiełków żeby zagęścić masę. Jeśli ktoś nie ma wyciskarki to może po prostu użyć mąki migdałowej lub innej nisko węglowodanowej. Ja zresztą dosypałam oprócz tych mielonych orzechów jeszcze trochę wytłoczyn z konopi i mąki kokosowej.







Jak powstają takie kotlety.
  1. Gotujemy 1 brokuła i studzimy
  2. Dodajemy 2 jajka ( w wersji wegańskiej kleik z siemienia lnianego mielonego) i miksujemy na gładką masę
  3. Dodajemy do masy posiekana cebulkę i 1 opakowanie kiełków na patelnie ( miks ciecierzyca, soczewica, fasola mung)
  4. Dodajemy przyprawy : sól. pieprz, kminek, zioła
  5. Wyrabiamy jak na kotlety mielone dosypując stopniowo mąki orzechowej, migdałowej i np. konopnej ( co tam mamy) u mnie mieszanka z tych wytłoczyn ;) plus właśnie mąka kokosowa około 1 łyżki bo świetnie pije wilgoć. Masa ma być zwarta ale niezbyt zbita, tak by się dało formować w dłoniach kotlety i by się nie rozpadały.
  6. Gotowe kotlety smażymy na gorącym oleju z obu stron.
  7. Można jeść z surówką, sosem grzybowym lub pesto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu