Składniki na dwie porcje :
- 1 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- garść jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki koperku
- 2 gałązki pietruszki
- 2 ogórki kiszone
- 1 ogórek gruntowy
- 100 ml wody z ogórków
- pieprz, oregano, lubczyk suszony
- 1 łyżka oleju lnianego
- 250 ml wody
- Warzywa umyć, obrać ze skórki, wstępnie pokroić.
- Do blendera kielichowego wkładamy warzywa, dodajemy przyprawy, wodę ,wodę z ogórków oraz olej. Ja zostawiłam połowę awokado żeby ozdobić talerz i by było co pogryźć, ale można zmiksować wszystko.
- Miksujemy zupkę na gładko, czas i konsystencja zależą od rodzaju miksera. Ja mam taki próżniowy, tak że moja zupka jest aksamitnie gładka i lekko ciepła. Myślę jednak, że zwykły mikser kielichowy też sobie poradzi z tymi składnikami.
- Przelewamy na talerz , na wierzch układamy pokrojone w paski awokado, posypać można pieprzem lub np. płatkami migdałowymi lub posiekanymi ziołami.
Można podnieść wartość białka dodając np. białko sojowe w proszku lub jajko a tłuszczu przez dodanie więcej oleju gdy chcemy bardziej keto porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz