- 5 pęczków zielonej natki pietruszki lub koperku ( albo mieszane)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 4-5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka Wit C w proszku (można użyć soku z połowy cytryny wtedy będzie trochę rzadsze)
niedziela, 22 kwietnia 2018
Zielone witaminy czyli co zrobić z pęczkami zieleniny
Przechowanie zieleninki np. pietruszki, koperku bywa kłopotliwe. Najprościej zużyć bardzo szybko żeby nie zwiędło, nie z żółkło, nie wyschło. Ja wkładam do szklanki z wodą i wstawiam na drzwi lodówki. wytrzymuje ze dwa dni. Ale zdarza się tak jak miałam ostatnio, że jest promocja i koperek schodzi po 0,45 zł a pietruszka po 0,39 zł. Żal nie kupić - kupiłam po pięć pęczków . Można wtedy zamrozić, wysuszyć. Ja wykombinowałam zrobienie pesto. Dobrze się przechowuje, można dodać do zupy, sosu, sałatki, makaronu , kaszy itp. itd. Ja nawet smaruje kanapki. Wykonanie jest bardzo proste. Zieleninę płuczemy i rozkładamy na papierowym ręczniku żeby osuszyć z wody. Proporcje są na ok 5 pęczków jeśli mamy mniej to należy zmniejszyć proporcje :
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz