U mnie w kuchni nie ma resztek,
wszystko można przerobić pod warunkiem, że nie jest zepsute. A do
tego raczej nie dopuszczam. Staram się wykorzystywać w kuchni
wszystko, nie wyrzucać produktów. Dziś pomysł na zupę miso z
ziemniaczano - warzywnymi kluseczkami. Zamiast zupy miso można
ugotować bulion warzywny lub jak ktoś jest na tradycyjnej diecie
to po prostu rosół. Chodzi mi o wykorzystanie warzyw z zupy i np.
pozostałych z poprzedniego dnia ziemniaków. Kluseczki z tego
przepisu można podawać w zupie ale też z sosem lub polane
tłuszczem i cebulką.
Do ugotowania zupy potrzebowałam:
- 4 małe marchewki
- 3 małe korzenie pasternaku ( może być pietruszka)
- 1/2 małego selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/4 bulwy brukwi ( może być kawałek dyni)
- 5 ząbków czosnku
- 1 opieczona cebula
- 2 łyżki glonów wakame
- kawałek imbiru( 5 cm)
- kawałek chrzanu (10 cm)
- 2 liście laurowe
- 3 liście limonki
- 3 liście carry
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki kopru indyjskiego
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 2,5-3 litry wody
Dodajemy do zupy już po ugotowaniu:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miso jasnego
- cebula dymka i pietruszka zielona
- pieprz do smaku
W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy
obrane warzywa i przyprawy. Podsmażamy wszystko przez kilka minut
mieszając. Następnie zalewamy 3 litrami gorącej wody i na bardzo
małym ogniu gotujemy przez ok 2 godziny. Przecedzamy bulion przez
sito i dodajemy miso, sos sojowy, posiekaną dymkę i pietruszkę ,
już nie gotujemy. Zupę możemy podawać z makaronem ale ja
wykorzystałam warzywa i ziemniaki, które mi zostały z poprzedniego
dnia na przygotowanie kluseczek.
Do przygotowania kluseczek ziemniaczano
- warzywnych potrzebowałam:
- 300 gr ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę lub zmielonych na maszynce, 300-400 gr ugotowanych warzyw korzeniowych z zupy(u mnie marchew, pasternak, seler i brukiew) także przeciśnięte przez praskę lub zmielonych.
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej
Do warzyw i ziemniaków dodajemy mąki
ziemniaczana, kukurydziana i z ciecierzycy i wyrabiamy ciasto jak na
kopytka. Ilość maki zależy od ilości warzyw. Ciasto powinno być
zwarte, nie za twarde ale też nie klejące. Z gotowego ciasta
formujemy kulki i wrzucamy na gotująca się osoloną wodę. Po
wypłynięciu zmniejszyć gaz i gotować 3-4 minuty. Wyłowić łyżka
cedzakową, przełożyć na chwilę do zimnej wody i odcedzić.
Podawać z zupą miso lub dowolnym bulionem, albo z sosem jak
kopytka. Przed gotowaniem klusek warto zrobić próbę i ugotować
jedną. Jeśli się nie rozpada to gotować resztę, jeśli zacznie
się rozpływać w wodzie to dodać do ciasta więcej maki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz