Na zimno, na ciepło, jako przystawka,
przekąska lub danie główne. Paszteciki, pasztety, zazwyczaj
kojarzą się z mięsem, a foremni do muffinek ze słodkimi wypiekami.
Ja zrobiłam w foremkach paszteciki z ziemniaków połączone z
zielonym groszkiem i ciecierzycą, są pełne białka i smaczne.
Można je jeść na ciepło np. z sosem lub na zimno, podawać z surówkami, jako samodzielne danie,
przekąska czy dodatek. Zastosowanie wszechstronne, przygotowanie
proste i tanie z niewielkiej ilości składników.
Potrzebne nam będzie:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula ok 100 gr
- 3 ząbki czosnku
- 150 gr mrożonego groszku
- 2/3 filiżanki mąki z ciecierzycy ( 4 łyżki)
- 300 ml wody
- 3 łyżki oleju do smażenia( rzepakowy, kokosowy)
- sól i pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
Ziemniaki obrać , pokroić w grubą
kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć
zielony groszek i gotować razem ok 10 minut. Usunąć liść i
ziele, nie odlewać wody. Dodać gałkę muszkatołową. Cebulę
obrać i pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na patelni na
oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć. Do cebuli dodać
mąkę z ciecierzycy i chwilę uprażyć stale mieszając tak jak na
zasmażkę. Dodać zawartość patelni do ugotowanych ziemniaków z
groszkiem i całość wymieszać, Zmiksować blenderem na pure.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Masę przełożyć
do foremek na babeczki. Górę wyrównać łyżka zamoczoną w wodzie
i posypać np. czarnuszka. Piec w piekarniku przez 50-60 minut w
temperaturze 180 stopni. W międzyczasie można przygotować sos np.
aksamitny sos paprykowo - cebulowy lub inny ulubiony, albo surówkę.
smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuń