Strony

poniedziałek, 15 stycznia 2018

Paszteciki ziemniaczane z zielonym groszkiem, cebulką i mąką z ciecierzycy.




Na zimno, na ciepło, jako przystawka, przekąska lub danie główne. Paszteciki, pasztety, zazwyczaj kojarzą się z mięsem, a foremni do muffinek ze słodkimi wypiekami. Ja zrobiłam w foremkach paszteciki z ziemniaków połączone z zielonym groszkiem i ciecierzycą, są pełne białka i smaczne. Można je jeść na ciepło np. z sosem lub na zimno, podawać z surówkami, jako samodzielne danie, przekąska czy dodatek. Zastosowanie wszechstronne, przygotowanie proste i tanie z niewielkiej ilości składników.




Potrzebne nam będzie: 
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula ok 100 gr
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 gr mrożonego groszku
  • 2/3 filiżanki mąki z ciecierzycy ( 4 łyżki)
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia( rzepakowy, kokosowy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Ziemniaki obrać , pokroić w grubą kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dołożyć zielony groszek i gotować razem ok 10 minut. Usunąć liść i ziele, nie odlewać wody. Dodać gałkę muszkatołową. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na patelni na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć. Do cebuli dodać mąkę z ciecierzycy i chwilę uprażyć stale mieszając tak jak na zasmażkę. Dodać zawartość patelni do ugotowanych ziemniaków z groszkiem i całość wymieszać, Zmiksować blenderem na pure. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Masę przełożyć do foremek na babeczki. Górę wyrównać łyżka zamoczoną w wodzie i posypać np. czarnuszka. Piec w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie można przygotować sos np. aksamitny sos paprykowo - cebulowy lub inny ulubiony, albo surówkę. 
 

1 komentarz:

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu