Szybka i zdrowa sałatka z glonów
wakame i boczniaków. Czas przygotowania to ok 20-30 minut zależy od sprawności kucharza. Ja to robiłam 30 minut zapisując przy tym recepturę i zastanawiając się co jeszcze dodać. Ale jak już mamy przygotowane składniki to myślę że sprawny "kucharz" zrobi to w 15 minutek 😄
Składniki na 1 porcję :
- 2 łyżki suszonych glonów wakame ok 5 g
- 100 g boczniaków
- 1 cebula dymka ok 30 g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- po 1 ml (szczycie) : wędzonej papryki, kurkumy, czosnku suszonego,kuminu mielonego, pieprzu cayenne, 0,5 ml soli
- 1/2 łyżki drożdży suszonych nieaktywnych
- 1 łyżka płatków migdałowych
Glony zalewamy gorącą wodą i
pozostawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy oliwę,
dodajemy posiekaną dymkę i przyprawy. Chwilę smażymy mieszając.
Dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Mieszamy aż puszczą sok i
smażymy do momentu aż sok odparuje a boczniaki zaczną się
karmelizować. Uważać aby nie przypalić przypraw. Dodajemy sok z
cytryny, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Glony odcedzamy na sitku,
dodajemy do boczniaków, mieszamy i przekładamy na talerz. Na suchej
rozgrzanej patelni prażymy płatki drożdżowe i migdałowe.
Posypujemy sałatkę. Zajadamy z np. grzanką
Taka porcja to ok 162 kcal B-6,9 g
T-11,9 g W- 11,2 g ( bez grzanki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz