Zaczynam nowy etap w życiu czyli
liczenie kalorii i składników odżywczych. Oczywiście nie jestem
dietetykiem ale laikiem dlatego podane wartości są orientacyjne i
obliczone przy pomocy dostępnych narzędzi internetowych. Myślę
jednak, że będzie pomocne i zaoszczędzi czasu komuś kto będzie
chciał przygotować danie. No to zaczynamy od gulaszu warzywnego z
ciecierzycą. Dodam że jest z ograniczeniem soli więc jak coś to
sobie dosólcie 😃
Składniki na 4 porcje :
- kawałek pora - 70 g
- czosnek 3 ząbki - 10 g
- cebula czerwona -90 g
- cukinia -140 g
- 1/2 papryka czerwona- 130 g
- 1 bakłażan-300 g
- 2 ziemniaki -300 g
- 1/4 selera korzeń -200 g
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek -10 g
- 1 puszka osączonej ciecierzycy-240 g
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 250 ml wody
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek a następnie
dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Podlać wodą i dusić do
miękkości. Dodać ciecierzycę i przecier pomidorowy. Gotować 5-10
minut. Doprawić do smaku (solą) , pieprzem i ulubionymi ziołami.
1 porcja 450 g to ok 253 kcal. B- 10.39
T 4,96 W- 43,75 Błonnik -11,14 przepis dodany do aplikacji Fitatu w
uproszczonej wersji 😄
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz