Strony

poniedziałek, 18 marca 2019

Gulasz warzywny z ciecierzycą


Zaczynam nowy etap w życiu czyli liczenie kalorii i składników odżywczych. Oczywiście nie jestem dietetykiem ale laikiem dlatego podane wartości są orientacyjne i obliczone przy pomocy dostępnych narzędzi internetowych. Myślę jednak, że będzie pomocne i zaoszczędzi czasu komuś kto będzie chciał przygotować danie. No to zaczynamy od gulaszu warzywnego z ciecierzycą. Dodam że jest z ograniczeniem soli więc jak coś to sobie dosólcie 😃






Składniki na 4 porcje :
  • kawałek pora - 70 g
  • czosnek 3 ząbki - 10 g
  • cebula czerwona -90 g
  • cukinia -140 g
  • 1/2 papryka czerwona- 130 g
  • 1 bakłażan-300 g
  • 2 ziemniaki -300 g
  • 1/4 selera korzeń -200 g
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek -10 g
  • 1 puszka osączonej ciecierzycy-240 g
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 250 ml wody
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek a następnie dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać ciecierzycę i przecier pomidorowy. Gotować 5-10 minut. Doprawić do smaku (solą) , pieprzem i ulubionymi ziołami.


1 porcja 450 g to ok 253 kcal. B- 10.39 T 4,96 W- 43,75 Błonnik -11,14 przepis dodany do aplikacji Fitatu w uproszczonej wersji 😄

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu