Strony

środa, 8 stycznia 2020

Zupa z "kimchi" i czerwoną fasolą.



Mój kolejny eksperyment z wykorzystaniem kiszonych warzyw. Zrobiłam kiszonkę z kapusty pekińskiej, białej rzodkiewki, marchewki, papryki i cukinii, czosnku i cebuli. Warzywa potarłam na grubej tarce, wymieszałam z sola. Dodałam koper, kminek, chrzan, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe i limonki. Ubiłam w słojach i zostawiłam żeby przefermentowały. Teraz stoją sobie w chłodnym miejscu i czekają aż je zjem. No to jem jak tylko jest okazja. Nazwałam to kimchi , pewnie trochę im daleko do oryginału ale i tak dobre. 
Teraz szybka zupa. Czas przygotowania to ok 35-40 minut. 



Składniki :
  • 4 mała marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1/4 małego selera
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 garście odciśniętego kimchi ( lub kiszonej kapusty)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • po 1/2 pęczka pietruszki i koperku
  • 4 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie bezglutenowy) 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec liść laurowy, tymianek, kminek
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie :
  • Warzywa obieramy i kroimy. 
  1. W kostkę : cebulę, czosnek , seler. 
  2. W plasterki : marchew, pietruszkę, seler naciowy i cukinię.
  • W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy. Następnie dodajemy marchew, seler i pietruszkę a na koniec seler naciowy i cukinię. Wszystko chwilę smażymy mieszając, dodajemy przyprawy i sos sojowy.
  • Dolewamy odpowiednią ilość wody ok 2,5 l i gotujemy przez ok 10 minut
  • Dodajemy fasolę wraz z wodą, zagotowujemy.
  • Dodajemy kimchi gotujemy 3-5 minut.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Na koniec dodajemy posiekany koperek i pietruszkę już nie gotujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu