niedziela, 8 lipca 2018
Woda pietruszkowa
Kupiłam ostatnio duży pęczek młodej pietruszki. Korzonki wylądowały w zupie a młode listki w sałatce. Zostało jednak dużo łodyżek i grubszych liści, które były twarde i łykowate ale jednak zawierały witaminki. Posiekałam je z grubsza, umieściłam w blenderze zalałam przegotowana ostudzoną woda ( 1/2 l ) i zmiksowałam. Przecedziłam przez gazę otrzymując wodę pietruszkową. Dodałam 1/2 łyżeczki Wit C w proszku. Taka woda może służyć za bazę do koktajlu. Można na tej samej zasadzie przygotować wodę z innych warzyw lub ziół. Robiłam tak wodę z kopru włoskiego, który rośnie na mojej działce. Delikatne części trafiają do sałatki a liście i twardsze łodygi przerabiam na " wodę" , którą wykorzystuje do przygotowania smoothie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz