Sezon cukiniowy w pełni a w sklepach
można kupić cukinie zieloną, żółtą i taką okrągłym oraz jej
kuzynów czyli patisony, kabaczki oraz dynie. Wykorzystałam cukinie
okrągłą do stworzenia faszerowanych bombek. W przepisie użyłam
kaszy kuskus ale oczywiście w wersji bezglutenowej można użyć np. jaglanej lub ryżu, kaszę lub ryż należy wcześniej
ugotować kuskus dodajemy na surowo.
Potrzebujemy :
- 3 okrągłe cukinie.
Do farszu:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 pieczarek
- filiżankę posiekanego kopru włoskiego
- łyżke oliwy
- miąższ z 3 wydrążonych cukini
- 6 łyżek surowej kaszy kuskus ( lub kaszy jaglanej albo ryżu wcześniej ugotowanego)
- sól, pieprz, pieprz cayenne, suszone zioła (np. bazylia, oregano , lubczyk)
Cukinie umyć, ściąć górną część
ok 1,5 cm od strony ogonka. Przy pomocy łyżki do wycinania kulek
wydrążyć miąższ tak by zostało ok 1,5 cm krawędzi ze skórką.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć po kolei dodając posiekaną
cebulę , czosnek następnie pieczarki , koper włoski i miąższ z
cukinii oraz przyprawy. Odparować nadmiar płynu z warzyw i zmiksować
ale nie zbyt dokładnie. Dodać kaszę kuskus i pozostawić by
napęczniała wchłaniając płyn. Jeśli dodajemy jaglana lub ryż
to należy dłużnej odparować. Wypełniamy cukinie farszem,
przykrywamy denkiem z ogonkiem , pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni ok 35-40 minut. Można skropić olejem. Czas pieczenia zależy od naszych upodobań, czy chcemy miękką cukinie czy al'dente.
Szybki sos pomidorowy:
- Puszka krojonych pomidorów ( ja użyłam Dawtona z czosnkiem)
- łyżka sosu Worcester
- łyżka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- łyżka oliwy truflowej
- sól , pieprz, suszona lub świeża bazylia
- posiekana natka pietruszki ( 2 łyżki )
Pomidory przekładamy do rondelka i
gotujemy ok 5 minut. Dodajemy pozostałe składniki oprócz
pietruszki. Miksujemy, gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy pietruszkę
i jeśli mamy to świeżą bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz