Potrzebujemy :
- 2 cukinie ( średnie)
- 1 cebula czerwona
- 1mała bulwa kopru włoskiego
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- łyżeczka czosnku mielonego
- łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy ( u mnie truflowa)
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, posolić i pozostawić by puściła sok.Koper włoski,
pietruszkę i cebulę drobno posiekać. Odlać wodę z cukinii, dodać
posiekane warzywa i pozostałe składniki oraz przyprawy. Wszystko
wymieszać tak by powstała masa , wyłożyć na formę do pieczenia
tarty ( szklaną lub ceramiczną) albo naczynie do zapiekania. Formę dobrze posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia żeby nie przywarło ciasto. Piec
pod przykryciem w temp. 180 stopni 45-50 minut. Pod koniec pieczenia
odkryć by powstała skórka i odparował nadmiar płynu z warzyw.
Podawać z np. salsą pomidorowa lub dowolnym sosem na zimno lub na
ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz