Strony

piątek, 21 września 2018

Gołąbkowy ryż dla leniwych.


Bywają w życiu takie okresy, że nie ma czasu na jakieś wytworne gotowanie, a nie chcę korzystać z dań gotowych czy fast foodów. Fajnym i szybkim rozwiązaniem są gotowe mieszanki w woreczkach typu "Trendy Lunch". Do tego szybka surówka lub jakiś sos i obiad gotowy. Pokusiłam się na zrobienie czegoś na smak gołąbków. Wyszło naprawdę dobre a przygotowanie zajęło mi około 30 minut.






Składniki dla 2 osób:
  • 1 woreczek mieszanki Trendy Lunch : Basmati-Fasolka-Papryka-Curry lub (woreczek ryżu ugotowanego z dodatkiem curry)
  • 1 żółta papryka
  • 3-4 liście kapusty coolwraps ( lub białej)
  • 150 gr boczniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sok wielowarzywny lub pomidorowy ( butelka 330 ml u mnie Dawtony)
  • sól, pieprz
  • świeże zioła ( pietruszka, seler, koperek)
  • oliwa do smażenia 2-3 łyżki
Ryż lub mieszanką Trendy Lunch gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy samego ryżu to dodajemy do gotowania łyżeczkę przyprawy curry.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone boczniaki, lekko solimy a następnie smażymy aż woda odparuje a grzyby się przypieką. Grzyby wyjmujemy. Na ten sam olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulą, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Liście kapusty i paprykę kroimy w cienkie paski, dodajemy do cebuli. Posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut stale mieszając aż warzywa zmiękną. Dodajemy wcześniej usmażone boczniaki. Całość zalewamy sokiem wielowarzywnym, doprawiamy solą, pieprzem, zagotowujemy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu