Strony

środa, 3 października 2018

Placki z selera, dietetyczne z piekarnika.


Seler ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Korzeń jest doskonałym źródłem minerałów takich jak fosfor, żelazo, wapń i miedź. Ma tez charakterystyczny smak który zawdzięcza olejkom eterycznym.Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniąjace, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, pomaga w zapobieganiu chorób serca. Usprawnia pracę przewodu pokarmowego, działa moczopędnie. 
Ja bardzo lubię seler, i ten korzeniowy, i ten naciowy. W moim daniu wykorzystałam obie wersje warzywa. Mój naciowy był z działki drobny i bardziej liściasty, dlatego zamiast naciowego można użyć zielone liście selera korzeniowego, lub nać pietruszki. Placki piekłam w piekarniku więc są niskokaloryczne.

Potrzebujemy:
  • 1 średni korzeń selera
  • 2 garści posiekanego drobno selera naciowego ( zielona część) lub pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżka mielonego lnu
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu sojowego ( lub: ciepłej wody, mleka roślinnego)
  • sól i pieprz do smaku

Seler obrać i zetrzeć na tarce w drobne wiórki. Czosnek i cebulę i seler naciowy lub pietruszkę drobno posiekać. Dodać mielony len, sól, pieprz, jogurt lub mleko roślinne. Wszystkie składniki wyrabiać w misce najlepiej ręką aż powstanie lepiąca masa. Uformowane placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Po wierzchu placki także posmarować olejem. Piec w piekarniku w temp. 180' C przez ok 30 minut. W połowie czasu pieczenia odwrócić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu