Strony

wtorek, 9 października 2018

"Warzywnik" czyli pasta z bakłażana i pieczarek.



Na rynku jest coraz więcej różnorodnych past wegańskich. Niektóre z nich są naprawdę smaczne, maja dobry skład. Jednak nie ma jak "u mamy" czyli pasta zrobiona własnoręcznie. Pasta ta może służyć jako smarowidło do chlebka, nada się też jako farsz do wytrawnych naleśników lub pierogów.

Składniki :
  • 3 średnie bakłażany
  • 250 -300 gram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki Wit C w proszku ( 2 łyżki soku z cytryny)
  • sól, pieprz, majeranek, chili
Bakłażany przekroić na pół , ułożyć na blaszce , posolić, posmarować olejem i piec do miękkości w piekarniku. Pieczarki, cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć na patelni na oleju. Gdy bakłażany będą miękkie, ostudzić, wybrać miąższ, dodać pieczarki z cebulą. Zmiksować na gładka masę. Przełożyć na patelnie, dodać syrop klonowy, Wit C lub sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek i chili. Podgrzewać przez ok 10 minut stale mieszając aby odparować nadmiar wody. Można przechować w lodówce do trzech dni lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu