Na rynku jest coraz więcej
różnorodnych past wegańskich. Niektóre z nich są naprawdę
smaczne, maja dobry skład. Jednak nie ma jak "u mamy"
czyli pasta zrobiona własnoręcznie. Pasta ta może służyć jako
smarowidło do chlebka, nada się też jako farsz do wytrawnych
naleśników lub pierogów.
Składniki :
- 3 średnie bakłażany
- 250 -300 gram pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki Wit C w proszku ( 2 łyżki soku z cytryny)
- sól, pieprz, majeranek, chili
Bakłażany przekroić na pół ,
ułożyć na blaszce , posolić, posmarować olejem i piec do
miękkości w piekarniku. Pieczarki, cebulę i czosnek pokroić i
przesmażyć na patelni na oleju. Gdy bakłażany będą miękkie,
ostudzić, wybrać miąższ, dodać pieczarki z cebulą. Zmiksować
na gładka masę. Przełożyć na patelnie, dodać syrop klonowy, Wit
C lub sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek i chili. Podgrzewać
przez ok 10 minut stale mieszając aby odparować nadmiar wody. Można
przechować w lodówce do trzech dni lub przełożyć do słoiczków i
pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz