Strony

czwartek, 17 stycznia 2019

Purpurowa słodko-kwaśna kapusta z pieczarkami.


Kapusta kiszona to taka polska tradycja. I chociaż teraz coraz rzadziej w domach gości beczka z kiszoną kapustą to jednak wciąż jest ona, zwłaszcza zima częstym gościem na stole. O prozdrowotnych właściwościach kapusty kiszonej można przeczytać tutaj. Można ja przyrządzać na wiele sposobów: surówki, dodatek do farszów, zupy, bigos, zasmażana itp. Kiedyś znalazłam nawet książkę o daniach z kapusty. Moja propozycja to purpurowa słodko-kwaśna kapusta z pieczarkami.



Składniki:
  • 500 gr kiszonej kapusty
  • 300 gr pieczarek
  • 200 gr posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchew ( czarna) lub 1 burak
  • 2 czerwone cebule ( średnie)
  • 1 mały por
  • 1/4 świeżego ananasa ( lub z puszki)
  • 10 suszonych śliwek
  • po 1 łyżeczce: kurkumy, wędzonej papryki, czosnku suszonego, kolendry w ziarnach, majeranku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  1. Kapustę kiszona przekładamy do garnka , dolewamy szklankę wody i gotujemy z dodatkiem ziela, liścia laurowego i kolendry. Jeśli jest bardzo kwaśna to można odcisnąć nadmiar kwaśnicy ( ja nie płuczę szkoda witamin)
  2. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, pora, pieczarki, kapustę pekińska i startą marchew lub buraka. Dodajemy przyprawy sypkie.
  3. Zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowana kapustą, dodajemy suszone śliwki, pokrojonego drobno ananasa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, Całość gotujemy jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu