Kapusta kiszona to taka polska
tradycja. I chociaż teraz coraz rzadziej w domach gości beczka z
kiszoną kapustą to jednak wciąż jest ona, zwłaszcza zima częstym
gościem na stole. O prozdrowotnych właściwościach kapusty kiszonej
można przeczytać tutaj. Można ja przyrządzać na wiele sposobów:
surówki, dodatek do farszów, zupy, bigos, zasmażana itp. Kiedyś
znalazłam nawet książkę o daniach z kapusty. Moja propozycja to
purpurowa słodko-kwaśna kapusta z pieczarkami.
Składniki:
- 500 gr kiszonej kapusty
- 300 gr pieczarek
- 200 gr posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew ( czarna) lub 1 burak
- 2 czerwone cebule ( średnie)
- 1 mały por
- 1/4 świeżego ananasa ( lub z puszki)
- 10 suszonych śliwek
- po 1 łyżeczce: kurkumy, wędzonej papryki, czosnku suszonego, kolendry w ziarnach, majeranku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Kapustę kiszona przekładamy do garnka , dolewamy szklankę wody i gotujemy z dodatkiem ziela, liścia laurowego i kolendry. Jeśli jest bardzo kwaśna to można odcisnąć nadmiar kwaśnicy ( ja nie płuczę szkoda witamin)
- Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, pora, pieczarki, kapustę pekińska i startą marchew lub buraka. Dodajemy przyprawy sypkie.
- Zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowana kapustą, dodajemy suszone śliwki, pokrojonego drobno ananasa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz