Truskawki zamiast ryby, porzeczki
zamiast sosu teriyaki, czy to jeszcze można nazwać sushi. Nie wiem
ale zrobiłam to, zwinęłam w arkusze nori przy użyciu bambusowej
maty. Ryż był do sushi i wygląda jak sushi a smakuje jak „pyszne
mniam mniam”
Składniki na ok 3 rolki :
- 1 szklanka ryżu do sushi
- arkusze nori
- kilka ładnych dużych truskawek
- kilka liści szpinaku, rukoli, botwinki itp.
- świeże zioła : mięta, lubczyk, majeranek , oregano, bazylia , szałwie itp.( można wybrać nie muszą być wszystkie)
- sól, cukier i ocet ryżowy do doprawienia ryżu
- czarny sezam i pieprz cayenne do posypania
Ryż opłukać kilka razy w wodzie do
momentu aż woda pozostanie przezroczysta. Ugotować jeszcze ciepły
doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Pozostawić do ostygnięcia.
Truskawki pokroić w cienkie plasterki. Zioła posiekać , liście
szpinaku, rukoli i buraków umyć i oderwać twarde ogonki. Arkusz
nori ułożyć na bambusowej macie na arkusz nori nałożyć porcje
ryżu, kilka liści i plasterki truskawek tak by na siebie
zachodziły. Posypać ziołami. Zwinąć rolkę przy pomocy
bambusowej maty. Pokroić na porcje, posypać sezamem i pieprzem
cayenne.
Składniki na sos:
- szklanka czerwonych porzeczek
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- posiekane świeże zioła ( majeranek, mięta, lubczyk, bazylia itp.)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na oliwie przesmażyć porzeczki z
cukrem aż puszczą sok. Pogotować chwilę i przetrzeć przez sito.
Dodać posiekane drobno zioła, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz