Podpłomyki żytnio -kukurydziane
ziołami i kurkumą.
- 2 czubate filiżanki mąki żytniej
- gorąca woda ok 100 ml
- łyżeczka soli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka suszonego mielonego czosnku
- mąka kukurydziana do podsypania stolnicy
Kanapki na liściach cykorii.
Takie kanapki są bardzo fajną propozycją na śniadanie ale też jako przekąska. Wykorzystać można liście cykorii ale także sałaty rzymskiej lub kapusty pekińskiej. Na umyte rozdzielone liście można położyć warzywa, kiełki, pasty, twarożek a nawet pokrojone owoce czy sałatkę.
Frytki z warzyw z piekarnika z grillowanym bakłażanem i surówką.
Frytki w piekarniku robiłam już z różnych warzyw: dyni, batata, selera, marchewki, pietruszki czy pasternaku. Nadają się właściwie wszystkie warzywa korzeniowe. Warzywa kroję w słupki, skrapiam olejem i przyprawami a następnie rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika na 35-40 minut. Piekę aż będą miękkie i rumiane. Smak zależy od przypraw jakie użyjemy. Do marchewki dodałam garam masala do pietruszki przyprawy do piernika, seler zrobiłam z ziołami prowansalskimi a buraka z wędzona papryka i czosnkiem. Wszystko zależy od fantazji. Na górnym poziomie upiekłam plastry bakłażana zawinięte w pergamin posypany przyprawami. Do tego dowalona surówka u mnie : cykoria, cytryna, suszone figi, ogórek i kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz