Czy fast food może być zdrowy. W tej wersji jaką proponuję to chyba tak.
Frytki z dyni:
- 1 dynia ( u mnie piżmowa)
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Dynię obrać i pokroić w słupki. W
misce wymieszać dokładnie olej z przyprawą i dynia. Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pojedyncza warstwa
frytki z dyni. Piec około 30 minut w temp 180-200 w połowie czasu
pieczenia przemieszać na blaszce.
Faszerowane pieczarki lub papryka.
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 kostki wędzonego tofu
- sól, pieprz,tymianek, papryka
słodka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka maki z ciecierzycy + 4
łyżki wody
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki.
Brokuła, cebulę, nóżki pieczarek, czosnek i tofu zetrzeć na
tarce o grubych oczkach i usmażyć na patelni z dodatkiem soli i
przypraw. Masą wypełnić kapelusze grzybów, lub np. połówki
papryki. Ułożyć na blaszce. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą
i polać po farszu tak by wsiąknęła do środka. Zapiekać w
piekarniku ok 60 minut.
Ja piekłam najpierw pieczarki a w
połowie czasu pieczenia dołożyłam na niższy poziom blaszkę z
frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz