Strony

piątek, 9 marca 2018

Tagliatelle gryczane wegańskie bezglutenowe



Makaron gryczany.
  • szklanka mąki gryczanej + do podsypania stolnicy
  • gorąca woda ok 100 ml
  • szczypta soli
  • 1 łyżka babki płasznika lub mielonego siemienia lnianego
Mąkę wymieszać z solą i łuską babki. Przy pomocy robota wyrabiać ciasto dolewając stopniowo gorącą wodę aż do uzyskania elastycznej kuli. Przy pomocy maszynki lub wałka rozwałkować ciasto na cienkie placki.


Następnie pociąć ciasto na paski. Ja użyłam maszynki by otrzymać tagliatelle. Makaron podsuszyć na stolnicy a następnie ugotować w osolonej wodzie. Pamiętać że świeży makaron gotujemy krótko. Podawać z sosem lub pesto. Ja mój podałam z sosem z suszonych pomidorów, cebulki, pieczarek i glonów wakame posypany startym wędzonym tofu i kiełkami kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu