Strony

piątek, 10 maja 2019

Muffiny z soczewicy i warzyw .


Muffiny z soczewicy i warzyw .

Składniki :
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 gr kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka czerwona, lubczyk, pietruszka, bazylia
Soczewice opłukać, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Zmiksować. Warzywa drobno pokroić i przesmażyć na oleju dodając po kolei : cebulę, czosnek, pieczarki , imbir, cukinię. Do warzyw dodać kaszę gryczana , chwilę podusić, dodać soczewicę, siemię lniane, przyprawy i dokładnie wymieszać. Pozostawić pod przykryciem aby kasza napęczniała i wchłonęła wilgoć. Do przestudzonej masy dodać mąkę gryczaną. Wymieszać. Masa wypełnić sylikonowe foremki na muffiny. Piec w rozgrzanym do 180' C piekarniku ok 25 minut. Muffiny można podawać na ciepło z sosem, lub na zimno z np. sałatką. Masę można upiec w formie pasztetu lub wykorzystać do faszerowania pieczarek lub warzyw. np cebuli czy papryki.

Wartości odżywcze : 100 g ok 120 kcal B - 6,5  T 3,2 W 18,5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu