Muffiny z soczewicy i warzyw .
Składniki :
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 40 gr kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 3 pieczarki
- 2 łyżki oleju
- przyprawy : sól, pieprz, papryka czerwona, lubczyk, pietruszka, bazylia
Soczewice opłukać, zalać szklanką
wody i ugotować do miękkości. Zmiksować. Warzywa drobno pokroić
i przesmażyć na oleju dodając po kolei : cebulę, czosnek,
pieczarki , imbir, cukinię. Do warzyw dodać kaszę gryczana , chwilę
podusić, dodać soczewicę, siemię lniane, przyprawy i dokładnie
wymieszać. Pozostawić pod przykryciem aby kasza napęczniała i
wchłonęła wilgoć. Do przestudzonej masy dodać mąkę gryczaną.
Wymieszać. Masa wypełnić sylikonowe foremki na muffiny. Piec w
rozgrzanym do 180' C piekarniku ok 25 minut. Muffiny można podawać
na ciepło z sosem, lub na zimno z np. sałatką. Masę można upiec w
formie pasztetu lub wykorzystać do faszerowania pieczarek lub
warzyw. np cebuli czy papryki.
Wartości odżywcze : 100 g ok 120 kcal B - 6,5 T 3,2 W 18,5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz