Pieczenie chleba kojarzy się zazwyczaj z mozolnym wyrabianiem i wyrastaniem ciasta. W naszej tradycji najbardziej popularne są puszyste chrupiące bułeczki i chlebuś mięciutki w środku z przypieczona skórką. Oczywiście coraz chętniej sięgamy po pełnoziarniste wypieki i chleby na zakwasie. Pojawiają się tez propozycje fit, bio i bezglutenowe. Znalazłam też w sklepie gotową mieszankę na chleb bez mąki. Po przeczytaniu składu i przeliczeniu ceny uśmiechnęłam się i odłożyłam torebkę na sklepową półkę. Przyszłam do domu i upiekłam swoją, tańszą i zdrowszą wersje chleba bez mąki. Przepis podany poniżej to tylko propozycja. Możemy zamieniać składniki i zamiast chia dać siemię lniane, zamiast migdałów orzechy, a zamiast np. płatków owsianych płatki jaglane lub gryczane. Suszona włoszczyznę możemy zastąpić innymi suszonymi lub liofilizowanymi warzywami, ziołami lub owocami w wersji na słodko. Chlebek wychodzi wilgotny, nie kruszy się, można go jeść z pastami, ale sam bez żadnych dodatków też smakuje wyśmienicie.
Chleb bez mąki z warzywami
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki sody
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mielonych nasion chia
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki migdałów
- 4 łyżki suszonej włoszczyzny
Pestki dyni, migdały, włoszczyznę
zmielić na mąkę. Wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Do miski wlewamy wodę, olej i pozostałe sypkie składniki.
Dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto chwilę wyrabiamy ręka lub
robotem. Ma być w formie miękkiej elastycznej kuli jak na pierogi. Przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do
pieczenia ( ja używam sylikonowej). Wierzch chlebka przykrywamy
papierem. Pieczemy ok 1 godz w temp 170-180 stopni. Wyjmujemy z
foremki i pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy po całkowitym
wystygnięciu. Najlepiej na drugi dzień. Przechowujemy zawinięty w
ściereczkę lub papierowy ręcznik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz