Powiedzenie, że coś jest a'la oznacza jedno ma imitować oryginał. Nie zawsze udaje się w wiarygodny sposób odtworzyć, smak, wygląd i konsystencje oryginału używając zamienników. A już sztuką jest zrobić a'la gdy nie mamy lub nie chcemy użyć konserwantów, sztucznych wypełniaczy czy barwników. W wersji wegańskiej moja pasta a'la jajeczna jest i wyglądem i smakiem bardzo zbliżona do tradycyjnej a przy okazji jest prosta do wykonania, bez sztuczności, naturalna i wartościowa odżywczo.
- 1 kostka 200 gr tofu naturalnego
- 150 gr brokuła ( same różyczki)
- 1 średnia cebula czerwona ok 100-150 gram
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka bazylii
- sól czarna 1 płaska łyżeczka ( do smaku jak kto lubi)
- 1/2 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
- pieprz do smaku
- 3-4 łyżki wody
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć
na oleju, dodać rozdrobnione różyczki brokuła, przyprawy, płatki
drożdżowe i pokrojone tofu. Wszystko razem dusić 7-10 minut
mieszając. Można podlać wodą żeby się nie przypaliło. Całość
przełożyć do miski, blendera lub rozdrabniacza i zmiksować na
gładką masę. Przechowywać w lodówce. Podawać z chlebkiem. Można
zastosować jako farsz do wytrawnych naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz