Pewnie się powtarzam, ale ludzie,
którzy dowiadują się, że nie jem mięsa, jaj i mleka, też się
powtarzają twierdząc, że aby jeść tak jak ja to trzeba mieć dużo
czasu i pieniędzy, albo się nudzić i nie mieć nic do roboty. Mam
za sobą wizytę na wsi, gdzie podstawą wyżywienia jest
wędlina ze sklepu, chleb ze sklepu, jajka ze sklepu i mleko z
kartonika ze sklepu podczas gdy w oborze stoi 15 krów mlecznych. Po podwórko
biegają tylko pieski, nie ma kur, a warzywa i owoce kupuje się w
supermarkecie. Oni nie mają czasu gotować, sadzić i hodować. Nie
zastanawiają się też nad kosztami zakładając, że nie opłaca
się robić samemu, lepiej kupić. Ja jednak twierdzę, że lepiej
zrobić samemu, taniej, zdrowiej i smaczniej. Dziś propozycja
domowego paprykarza warzywnego z kaszą jaglaną. Koszt 1 opakowania
paprykarza ze sklepu to ok 4-5 zł zależy od firmy, pojemności
itp. Z podanego przepisu wyszło mi 7 słoiczków 180-200 gram. Koszt
jednego słoiczka to ok 1,8 zł czyli oszczędzamy ok 22 zł.
Do wykonania paprykarza wykorzystałam
warzywa jakie akurat miałam w domu. Nie trzeba się ściśle trzymać
przepisu, można sobie trochę poeksperymentować i zamienić
niektóre składniki, albo zmienić proporcje. To trochę jak z
sałatkami. Wszyscy robią jarzynową a w każdym domu wychodzi
inaczej.
Do wykonania paprykarza wykorzystałam:
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 główki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor ( ja miałam malinowego)
- kawałek imbiru
- 1 czerwona cebula
- 1 mała papryka ostra
- kawałek dyni prowansalskiej
- kilka listków zielonego pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 6 suszonych daktyli ( zamiast cukru)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej i 2 łyżeczki papryki czerwonej
- majeranek i bazylia po 1 łyżeczce
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- opcjonalnie 2-3 liście limonki i 2-3 listki carry
- 3 szczypty mielonego ziela angielskiego
- 2 szczypty kminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 100 gram kaszy jaglanej
Warzywa umyć , obrać,
pokroić w bardzo drobna kostkę mniej cierpliwi mogą zetrzeć na
tarce. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek a
następnie dokładać pozostałe warzywa na końcu dodać pomidora
jak już pozostałe warzywa zmiękną. Dodać przyprawy i dusić pod
przykryciem ok 15 minut. Można podlać niewielka ilością wody żeby
się nie przypaliło. Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu ale tak
al'dente i dołożyć do warzyw. Dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, wszystko razem wymieszać. Gotowy paprykarz przełożyć do czystych
słoiczków, zakręcić i zagotować w kąpieli wodnej przez ok 30
minut od momentu zagotowania wody. Przechowywać w chłodnym miejscu. W lodówce do 3 miesięcy poza lodówką krócej 4-6 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz