Pasty, pasztety czy dipy to chyba
najlepszy sposób na recykling w kuchni. Poza tym taka pasta to
sposób na szybkie śniadanie. Smarujemy chlebek i gotowe. A w paście
cała gama składników odżywczych i smaku. Dziś wygrzebałam z
lodówki kilka pieczarek, które podsmażyłam na łyżce oliwy
truflowej. Dodałam pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, sól,
pieprz, bazylie. Gdy pomidorki były miękkie dodałam 3 łyżki
pestek słonecznika i 3 łyżki jogurtu sojowego. Całość chwilę
gotowałam, zmiksowałam na gładką pastę. Można podawać jako dip
np.z rollsami lub jako pastę na kanapki .
Składniki :
- 5-7 małych pieczarek
- 10-12 pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki jogurtu sojowego ( może być tofu naturalne wtedy pasta wyjdzie gęściejsza)
- 1 łyżka oliwy ( u mnie truflowa)
- sól, pieprz, bazylii
Kurczę już wyobrażam sobie cieplutką bułeczkę z taką pastą :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/