Strony

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Pasta pieczarkowo-pomidorowa ze słonecznikiem.



Pasty, pasztety czy dipy to chyba najlepszy sposób na recykling w kuchni. Poza tym taka pasta to sposób na szybkie śniadanie. Smarujemy chlebek i gotowe. A w paście cała gama składników odżywczych i smaku. Dziś wygrzebałam z lodówki kilka pieczarek, które podsmażyłam na łyżce oliwy truflowej. Dodałam pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, sól, pieprz, bazylie. Gdy pomidorki były miękkie dodałam 3 łyżki pestek słonecznika i 3 łyżki jogurtu sojowego. Całość chwilę gotowałam, zmiksowałam na gładką pastę. Można podawać jako dip np.z rollsami lub jako pastę na kanapki .

Składniki :
  • 5-7 małych pieczarek
  • 10-12 pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki jogurtu sojowego ( może być tofu naturalne wtedy pasta wyjdzie gęściejsza)
  • 1 łyżka oliwy ( u mnie truflowa)
  • sól, pieprz, bazylii  

1 komentarz:

  1. Kurczę już wyobrażam sobie cieplutką bułeczkę z taką pastą :) Moje smaki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu