W sklepach jest duży wybór mleka
roślinnego: sojowe, ryżowe, z orzechów, migdałów, z cukrem, bez
cukru, bio i eko z dodatkami, zagęstnikami i bez dodatków. Ceny
takich produktów też są zróżnicowane i wahają się w przedziale
od około 5 zł za litr do nawet kilkunastu złotych za litr. Przy
czym do najdroższych należą te z migdałów i orzechów. Zrobienie
samemu mleka migdałowego jest bardzo proste a przy tym dużo tańsze.
Nie wymaga żadnych dodatkowych urządzeń poza blenderem, gęstym
sitkiem lub gazą.
Do przygotowania litra mleka
migdałowego potrzebujemy filiżanki migdałów, które namaczamy na
noc w ciepłej wodzie ok 40 stopni ( nie parzymy). Następnego dnia
odlewamy wodę, ja obieram migdały ze skórki ale można tę
czynność pominąć. Migdały wkładamy do kielicha blendera i
zalewamy letnią przegotowana lub mineralną wodą do objętości 1
litra i miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut( czas
zależy od mocy blendera). Przecedzamy przez gęste sito lub gazę
złażoną 2-3 krotnie. Mamy pyszne mleko migdałowe. Analogicznie
możemy zrobić mleko z orzechów, słonecznika, sezamu czy płatków
owsianych. Tego co nam zostanie na sicie nie wyrzucamy. Możemy to
wykorzystać do innych dań np. Do faszerowanego bakłażana wędzonym serkiem migdałowym z suszoną śliwką, sałatką i sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz