Zupa ogórkowa na surowo ze
szpinakiem i avocado
Poszukiwania
inspiracji w surowej kuchni witariańskiej zaowocowały smaczną zupa
ogórkową, która swój piękny zielony kolor zawdzięcza liściom
szpinaku i avocado. Do zupy zrobiłam dwa dodatki, salsę z warzyw i
marynowane pieczarki. Oba składniki są przygotowane bez obróbki
termicznej. Mogą być podawane razem lub stanowić samodzielne dania
czy dodatki.
Do zupy potrzebujemy:
- garść umytych liści szpinaku
- 1 kiszony ogórek średniej wielkości
- 1 świeży ogórek gruntowy średniej wielkości
- paprykę pepperoni małą ( opcjonalnie) albo szczyptę suszonej ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodygę selera naciowego
- 1/2 avocado
- 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
- 1 szklanka mleka owsianego( lub inne roślinne)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki ( ja dodałam 1/4 łyżeczki Wit C w proszku bo moje ogórki były mało kwaśne)
Szpinak
myjemy, ogórka świeżego obieramy ze skórki dzielimy na 4 części,
1 kawałek bez pestek zostawiamy do salsy, kiszonego ogórka dzielimy
na 4 części i 1 kawałek zostawiamy do salsy.
Wszystkie
składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania
gładkiej aksamitnej konsystencji. Ja dodałam jeszcze łodygi
koperku i pietruszki a listki zostawiłam do następnych dań.
Do
przygotowania salsy potrzebujemy:
- kawałek ogórka świeżego i kiszonego
- 1 małej cebulki (może być szalotka)
- 1/2 avocado
- kilku pomidorków koktajlowych
- koperek i pietruszka świeża
- łyżka oleju
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka syropu klonowego lub innego( agawa, daktylowy)
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie
składniki kroimy w drobna kosteczkę i dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, olej, ocet, syrop mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Można jeść jako dodatek do chłodników, jako sałatkę
lub na kanapce.
Do
marynowanych pieczarek potrzebujemy:
- 6-8 małych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej pietruszki i koperku
Oczyszczone
pieczarki albo kroimy w bardzo cienkie plasterki albo ścieramy na
tarce. Czosnek kroimy w plastry lub kostkę ( nie przeciskamy żeby
nie zdominował smaku). Olej, ocet syrop mieszamy razem dodając
czosnek, sól , pieprz i zieleninę. Dodajemy do pieczarek i
delikatnie mieszamy żeby nie połamać grzybów. Odstawiamy na kilka
minut aż pieczarki puszczą sok i ponownie mieszamy. Możemy
stosować jako dodatek do zup, kanapek itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz