Strony

czwartek, 14 grudnia 2017

Grillowane bakłażany faszerowane wędzonym serkiem migdałowym z suszoną śliwką, orzeźwiającą sałatką i sosem czosnkowym.





Po przygotowaniu mleka migdałowego pozostały mi zmielone wiórki migdałowe, które postanowiłam wykorzystać do faszerowania grillowanych bakłażanów.
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, solimy i zostawiamy na 15-30 minut żeby puścił sok. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy marynatą ( 1 łyżka oleju, łyżeczka przyprawy do grilla, łyżeczka octu balsamicznego i łyżka syropu klonowego) Opiekamy na suchej patelni grillowej z obu stron. Na ostudzone plastry bakłażana kładziemy kawałek miękkiej części kapusty pekińskiej lub innej chrupkiej sałaty np. rzymskiej, nakładamy łyżkę farszu i zwijamy w roladkę. Podajemy z sałatką i sosem czosnkowym posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką.


Do przygotowania farszu potrzebujemy:
  • wiórki migdałowe pozostałe po przygotowaniu mleka
  • 1 ugotowany średni ziemniak przeciśnięty przez praskę
  • 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobne paski lub kostkę
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • majeranek
  • 1 łyżka soku z cytryny ( lub Wit C w proszku)
Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.

Do sałatki potrzebujemy:
  • garść szpinaku
  • twarde części liści kapusty pekińskiej ( miękkie zużyłam do roladek)
  • 1 kiwi
  • kawałek melona żółtego
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • sól , pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka oliwy
Szpinak myjemy, kapustę kroimy w paski, kiwi i melon w kostkę, dodajemy orzechy, olej , ocet i przyprawy, wszystko razem mieszamy.

Do sosu potrzebujemy:
  • 4 łyżki jogurtu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżkę imbiru marynowanego( kilka płatków) lub kawałeczek świeżego
  • sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony lubczyk i szczypiorek
Wszystko razem miksujemy na gładki sos.


2 komentarze:

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu