Po przygotowaniu mleka migdałowego
pozostały mi zmielone wiórki migdałowe, które postanowiłam
wykorzystać do faszerowania grillowanych bakłażanów.
Bakłażana kroimy
wzdłuż na cienkie plastry, solimy i zostawiamy na 15-30 minut żeby
puścił sok. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy marynatą (
1 łyżka oleju, łyżeczka przyprawy do grilla, łyżeczka octu
balsamicznego i łyżka syropu klonowego) Opiekamy na suchej patelni
grillowej z obu stron. Na ostudzone plastry bakłażana kładziemy
kawałek miękkiej części kapusty pekińskiej lub innej chrupkiej
sałaty np. rzymskiej, nakładamy łyżkę farszu i zwijamy w
roladkę. Podajemy z sałatką i sosem czosnkowym posypujemy czarnym
sezamem lub czarnuszką.
Do przygotowania farszu
potrzebujemy:
- wiórki migdałowe pozostałe po przygotowaniu mleka
- 1 ugotowany średni ziemniak przeciśnięty przez praskę
- 6 suszonych śliwek pokrojonych w drobne paski lub kostkę
- 1 łyżeczkę papryki wędzonej
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- majeranek
- 1 łyżka soku z cytryny ( lub Wit C w proszku)
Wszystkie składniki mieszamy w misce i
doprawiamy do smaku.
Do sałatki potrzebujemy:
- garść szpinaku
- twarde części liści kapusty pekińskiej ( miękkie zużyłam do roladek)
- 1 kiwi
- kawałek melona żółtego
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- sól , pieprz, zioła prowansalskie
- 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka oliwy
Szpinak myjemy, kapustę kroimy w
paski, kiwi i melon w kostkę, dodajemy orzechy, olej , ocet i
przyprawy, wszystko razem mieszamy.
Do sosu potrzebujemy:
- 4 łyżki jogurtu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżkę imbiru marynowanego( kilka płatków) lub kawałeczek świeżego
- sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony lubczyk i szczypiorek
Wszystko razem miksujemy na gładki
sos.
pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuń