Zrobiłam mleko migdałowe. Ktoś może zapyta jak wydoić
migdały. Sposób jest bardzo prosty. Na noc namaczamy filiżankę
migdałów. Na drugi
dzień odlewamy wodę i obieramy migdały ze skórki. Można tą
czynność pominąć ale ja obieram bo nie tylko o mleko mi chodzi.
Obrane migdały zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą w stosunku
1-4 i miksujemy w blenderze przez 3-5 minut. Przecedzamy przez sito
wyłożone gazą ( u mnie podwójnie złożona) i wyciskamy czyli
„doimy” migdały na mleko. Mleko przechowujemy w lodówce. Możemy
dodawać do koktajli owocowych, zup i sosów. Do kawy trzeba zagrzać
przed dolaniem bo lubi się rozwarstwić jak wlejemy zimne. Na
migdałowym mleku lepiej nie gotować bo traci swoje cenne
właściwość. Najlepsze na surowo.
Tego co nam zostanie po zrobieniu mleka
absolutnie nie wyrzucamy. Możemy dodać do: pieczenia ciasteczek,
pieczenia chleba, lub do farszu na kotlety, do musli, do smufi itp.
Ja zrobiłam twarożek
migdałowy z gruszką i cynamonem. Zjadłam na śniadanie
z cząstkami pomarańczy. Było pyszne. Trochę przypominało serek
wiejski na słodko.
Jak przygotować twarożek migdałowy.
Do miseczki przekładamy wyciśnięte migdały po zrobieniu mleka (
dlatego obieram ze skórki 😊) Do blendera wkładamy pokrojoną
gruszkę ze skórką, 2 łyżki mleka migdałowego, 1/4 łyżeczki
cynamonu i miksujemy na gładki mus, który dodajemy do migdałowej
masy i mieszamy. Na górę układamy cząstki pomarańczy, ja
posypałam jeszcze natką pietruszki. Można zajadać. Ważne jest by
nie miksować migdałów na mleko zbyt długo żeby zostało trochę
grubszych kawałeczków takich do pochrupania wtedy twarożek smakuje
najlepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz