Strony

piątek, 8 grudnia 2017

Mleko migdałowe i twarożek z gruszką, pietruszką, cynamonem i pomarańczą.


Zrobiłam mleko migdałowe. Ktoś może zapyta jak wydoić migdały. Sposób jest bardzo prosty. Na noc namaczamy filiżankę migdałów. Na drugi dzień odlewamy wodę i obieramy migdały ze skórki. Można tą czynność pominąć ale ja obieram bo nie tylko o mleko mi chodzi. Obrane migdały zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą w stosunku 1-4 i miksujemy w blenderze przez 3-5 minut. Przecedzamy przez sito wyłożone gazą ( u mnie podwójnie złożona) i wyciskamy czyli „doimy” migdały na mleko. Mleko przechowujemy w lodówce. Możemy dodawać do koktajli owocowych, zup i sosów. Do kawy trzeba zagrzać przed dolaniem bo lubi się rozwarstwić jak wlejemy zimne. Na migdałowym mleku lepiej nie gotować bo traci swoje cenne właściwość. Najlepsze na surowo.

Tego co nam zostanie po zrobieniu mleka absolutnie nie wyrzucamy. Możemy dodać do: pieczenia ciasteczek, pieczenia chleba, lub do farszu na kotlety, do musli, do smufi itp.
Ja zrobiłam twarożek migdałowy z gruszką i cynamonem. Zjadłam na śniadanie z cząstkami pomarańczy. Było pyszne. Trochę przypominało serek wiejski na słodko.

Jak przygotować twarożek migdałowy. Do miseczki przekładamy wyciśnięte migdały po zrobieniu mleka ( dlatego obieram ze skórki 😊) Do blendera wkładamy pokrojoną gruszkę ze skórką, 2 łyżki mleka migdałowego, 1/4 łyżeczki cynamonu i miksujemy na gładki mus, który dodajemy do migdałowej masy i mieszamy. Na górę układamy cząstki pomarańczy, ja posypałam jeszcze natką pietruszki. Można zajadać. Ważne jest by nie miksować migdałów na mleko zbyt długo żeby zostało trochę grubszych kawałeczków takich do pochrupania wtedy twarożek smakuje najlepiej.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu