Strony

czwartek, 7 grudnia 2017

Kolorowa sałatka z ryżem, papryka, czerwoną kapustą pekińską i selerem naciowym.


Zdjęcie użytkownika Bez przepisu czyli moje wegegotowanie.Kto z nas nie robi sałatek. Począwszy od tradycyjnej jarzynowej, która co dom ma inny smak, bo każdy z nas dodaje coś od siebie a skończywszy na sałatkach i surówkach improwizowanych z tego co akurat było pod ręka. Ale na tym polega urok i uniwersalność sałatek. Oczywiście są klasyki takie jak Sałatka Cezar, Grecka czy Neapolitańska. Ja dziś jednak chcę się  podzielić przepisem na sałatkę, która powstała właśnie w sposób spontaniczny, a że wyszła smaczna postanowiłam zapisać przepis.Zdjęcie użytkownika Bez przepisu czyli moje wegegotowanie.












Do przygotowania sałatki użyłam:
  1. 4 liście kapusty pekińskiej( ja miałam czerwoną)
  2. 1 cebulę
  3. 1 czerwona paprykę
  4. 3 środkowe łodygi selera naciowego te miękkie i delikatne
  5. papryczkę pepperoni ( miałam żółtą )
  6. posiekaną pietruszkę i koperek
  7. 100 gram ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem kurkumy
  8. 150 gram jogurtu sojowego
  9. łyżka soku z cytryny
  10. sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inna gotowa mieszanka przypraw do sałatki
Warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, seler i pepperoni  kroimy w drobna kostkę. Ryz gotujemy na sypko z dodatkiem soli i kurkumy. Odcedzamy z nadmiaru wody, jeszcze ciepły dodajemy do warzyw i mieszamy. Do jogurtu dodajemy przyprawy, sok z cytryny, wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe. Sałatkę można jeść jako dodatek do obiadu , na śniadanie lub na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie kradnij !

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Liczba wyświetleń w ostatnim miesiącu