Kto z nas nie robi sałatek. Począwszy od tradycyjnej jarzynowej, która co dom ma inny smak, bo każdy z nas dodaje coś od siebie a skończywszy na sałatkach i surówkach improwizowanych z tego co akurat było pod ręka. Ale na tym polega urok i uniwersalność sałatek. Oczywiście są klasyki takie jak Sałatka Cezar, Grecka czy Neapolitańska. Ja dziś jednak chcę się podzielić przepisem na sałatkę, która powstała właśnie w sposób spontaniczny, a że wyszła smaczna postanowiłam zapisać przepis.
Do przygotowania sałatki użyłam:
- 4 liście kapusty pekińskiej( ja miałam czerwoną)
- 1 cebulę
- 1 czerwona paprykę
- 3 środkowe łodygi selera naciowego te miękkie i delikatne
- papryczkę pepperoni ( miałam żółtą )
- posiekaną pietruszkę i koperek
- 100 gram ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem kurkumy
- 150 gram jogurtu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inna gotowa mieszanka przypraw do sałatki
Warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, seler i pepperoni kroimy w drobna kostkę. Ryz gotujemy na sypko z dodatkiem soli i kurkumy. Odcedzamy z nadmiaru wody, jeszcze ciepły dodajemy do warzyw i mieszamy. Do jogurtu dodajemy przyprawy, sok z cytryny, wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe. Sałatkę można jeść jako dodatek do obiadu , na śniadanie lub na kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz