Do przygotowania barszczu czerwonego potrzebujemy:
- 0,5 l zakwasu z buraków własnej roboty lub soku z kiszonych buraków (ze sklepu )
- sok z 1 ogórka, 3 ząbków czosnku, 1 buraka i 1 papryczki pepperoni (bez pestek) sok przygotować w wyciskarce lub sokowirówce (nie wyrzucać wytłoków!)
- 1 łyżka syropu klonowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, wędzona papryka
- woda mineralna ok 250 ml
Do naczynia wlewamy wszystkie płynne składniki, doprawiamy do smaku przyprawami i gotowe. Barszcz można przechowywać w lodówce w szczelnie zakręconej butelce lub słoiku myślę że jakieś 1 dzień. Przed podaniem można podgrzać do temp 42 stopnie żeby zachować zasady surowej diety. Jest naprawdę pyszny i pikantny. Zrobię taki wigilię.
Po przygotowaniu soku zostały nam wytłoki, których oczywiście nie wyrzucamy. Przygotowujemy z nich nasze spring rollsy.
Do masy, która zostaje po przygotowaniu soku dodajemy:
- pokrojonego pora ok. 10 cm biały kawałek
- łyżkę oliwy
- łyżkę syropu klonowego
- sól. pieprz, zioła do smaku
Potrzebujemy również:
- papier ryżowy
- liście kapusty pak choi, zielone końce lub innej sałaty czy szpinaku
- jakiś pikantny dodatek: np. marynowany imbir lub grzybek
Namaczamy papier ryżowy, nakładamy na niego listek, potem kawałek imbiru, łyżkę masy i zwijamy jak sajgonkę. Listki są po to by czerwony burak nie przebijał kolorem przez papier. Jeśli zostanie nam masy to żaden problem, ja dokroiłam do niej pozostałe twardsze części kapusty i zrobiłam sałatkę. Nic się nie marnuje w mojej kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz